JxSí, la CUP i CSQP han acordat en el marc de la Junta de Portaveus una declaració de rebuig a la querella que la Fiscalia ha presentat contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i tres membres de la Mesa per haver permès la votació sobre el referèndum unilateral. El text pactat també mostra la "solidaritat plena" amb els membres de la Mesa destinataris de la querella però no inclou, tal com proposava JxSí, denunciar la "persecució de determinades idees" del ministeri fiscal. En referència que el membre de la Mesa Joan Josep Nuet de CSQP no ha estat querellat malgrat va votar a favor de permetre la votació. El PPC no ha assistit a la Junta de Portaveu mentre que C´s i PSC no han subscrit la declaració.

El text acordat rebutja un "nou pas en el procés de judicialització d´un conflicte polític que només pot tenir solució en el marc de la política" així mateix expressa la solidaritat amb els membres de la Mesa destinataris de la querella per "actuacions desenvolupades en el marc de les seves funcions parlamentaries".

JxSí, CUP i CSQP també reivindiquen el Parlament com "l´espai en el què es puguin expressar amb llibertat tots els posicionaments polítics sense més limitacions que les pròpies de les normes democràtiques".

CSQP no ha acceptat incloure, tal com proposava JxSí, la denúncia sobre "la vulneració de la llibertat ideològica de pensament" pel fet que Nuet, també de CSQP, hagi quedat exclòs de la querella.