El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha negat aquest dimecres que hagi estat negociant amb el govern espanyol i el seu president, Mariano Rajoy. Durant la sessió de control al ple del Parlament, Puigdemont ha garantit que "quan es produeixin les negociacions", la cambra catalana "tindrà tota la informació", però ha afirmat que ara "no s'estan produint". "Les negociacions, ni estan, ni se les espera", ha etzibat. A més, ha afirmat que a hores d'ara, ni ell ni el Govern han formulat encara la seva proposta per al referèndum pactat i ha demanat no donar aquesta possibilitat per perduda. De la reunió entre Puigdemont i Rajoy celebrada el passat 11 de gener, però, el president ha evitat pronunciar-se i no n'ha parlat. Malgrat la negació de les negociacions, però, ha retret també a l'oposició que "ara s'escandalitzin" quan "veuen que el Govern dialoga", i ha aprofitat per reclamar a l'Estat que s'avingui a parlar del referèndum per pactar-ne la seva celebració.

La reunió que els presidents català i espanyol van mantenir a la Moncloa el passat gener i que s'havia mantingut en secret fins a aquest dimecres, ha planat sobre la sessió de control al Govern. Tot i que cap grup ha preguntat directament per aquesta trobada i el seu contingut, sí han estat els líders de C's, Inés Arrimadas, del PSC, Miquel Iceta, i de CSQP, Lluís Rabell, els tres que n'han fet referència directa o indirecta a les seves preguntes a Puigdemont.

El president, que ha evitat també fer cap referència directa a la trobada de la Moncloa, ha volgut, però, negar que hi hagi negociacions amb l'Estat, i més encara amb la qüestió del referèndum. "Quan es produeixin negociacions, que no s'estan produint, tota la informació la tindrà qui l'ha de tenir començant pel Parlament. Però les negociacions, ni estan ni se les espera", ha sentenciat.

Puigdemont responia així a la líder de C's, Inés Arrimadas, que demanava al president que "s'expliqui" i que es comprometés a "comparèixer al Parlament per explicat els contactes amb el govern d'Espanya", i afegia que volia que ho fes també per declarar sobre el cas Vidal.

Per la seva part, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha volgut demanar a Puigdemont detalls "sobre el referèndum que diu que vol celebrar al setembre i que ja se sap que no podrà ser acordat". És aquí on el president preguntava al socialista -que va ser el primer a parlar directament de la reunió del gener en públic- si ell "ja sap si hi haurà o no referèndum acordat". "Ja sap la resposta a una proposta que encara no s'ha formulat?", ha dit, avisant així que ni ell ni el seu Govern l'han traslladat formalment a l'executiu espanyol.

En aquest sentit, Puigdemont ha reiterat que la seva intenció és "complir fidelment l'encàrrec del Parlament, que no està suspès, d'intentar tot perquè sigui un referèndum acordat". "En lloc de dedicar-se a la tafaneria, li demano que pedalin per aconseguir-ho", ha etzibat al líder socialista, fent així referència als seus comentaris sobre la reunió amb Rajoy i a la negativa del PSC a reclamar una consulta pactada.

En aquesta mateixa pregunta de la sessió de control, Iceta ha comentat que sap "que hi ha converses" entre els dos governs. "Ho celebro; més hi hauria d'haver i, a més, amb resultats", ha dit, tot afirmant que està segur que sobre el referèndum "no hi haurà cap acord". Puigdemont, però, ha reiterat que el Govern "complirà el compromís" de celebrar el referèndum, i ha remarcat que des del primer moment "ha estat disposat a dialogar, i ho està". "Però tots no tenen interès en escoltar-ho", ha dit en referència a l'Estat, tot afegint que "no hi ha voluntat ni d'escoltar ni de diàleg, ni ara ni en el passat".

De fet, sense referir-se explícitament a possibles intents de Puigdemont per negociar el referèndum com podria haver estat la reunió de la Moncloa, el president de la Generalitat ha deixat caure que podria saber de primera mà la resposta de Rajoy. En una de les respostes a Iceta, Puigdemont ha explicat que quan diu que "no hi ha voluntat de negociar" per part de l'Estat, "ho diem amb coneixement de causa", tot afegint que la petició del referèndum pactat la fa el Govern "en públic i en privat".

El tercer líder que ha fet referència velada a la reunió ha estat el president del grup de CSQP, Lluís Rabell, que ha reclamat a Puigdemont que "no s'amagui" quan hi ha trobades. "No és cap vergonya que parlin, és el seu deure", ha dit, tot retraient al Govern que "diguin una cosa i en facin una altra" constantment.

En la seva resposta, el president ha reblat amb un matís que li ha permès de nou no confirmar ni desmentir la reunió. I és que tot i estar negant la "negociació" amb l'Estat, no ha volgut rebatre que sí hi ha contactes o que es parla amb Rajoy. "Vostès han contribuït a marc segons el qual el Govern no dialoga, i ara s'escandalitzen perquè veuen que el Govern dialoga sobre el que vol el poble de Catalunya, que és votar", ha comentat Puigdemont, obrint així la porta a que l'executiu pogués haver dialogat amb l'Estat però sense arribar a negociar.

En aquesta resposta, a més, Puigdemont ha aprofitat per refermar el seu compromís per celebrar el referèndum amb independència del que digui l'Estat perquè, segons ell, és el que demanen els catalans. I ha exigit a CSQP que s'hi sumin per complet a la seva estratègia i apostin pel referèndum en qualsevol cas. "La manera de respectar el que vol el poble de Catalunya és complir-ho, i no fer veure que es comparteix i després a l'hora de la veritat arronsar-se", ha conclòs.

El PPC obvia la trobada

La intervenció del líder del PPC, Xavier García Albiol, era una altra de les més esperades a la sessió de control, donat que ell va negar de forma explícita i sistemàticament cap contacte i cap reunió entre els dos presidents. Però el popular ha preferit obviar per complet la qüestió i preguntar sobre sanitat i polítiques de salut.

En la seva intervenció, Albiol ha preguntat perquè el Govern no destina els fons "a estructures d'estat" per a "obrir plantes d'hospitals". "Tant de bo fos la salut una estructura d'estat", ha reblat. I aquesta darrera afirmació ha servit al president per demanar al popular que "se sumi" al projecte independentista per fer que sigui "un eix central d'un estat". "Vostè ha de triar entre els que volen rebentar els sistema de salut i li neguen l'existència, i els que volen que sigui una estructura d'estat", ha sentenciat Puigdemont fent referència a algunes de les declaracions de l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz. Albiol, per contra, ha retret al president que "els que s'estaven carregant la sanitat pública són alguns dels seus companys que robaven els diners".