El fiscal del judici pel 9-N, Emilio Sánchez-Ulled, ha dedicat la part final de les seves conclusions a defensar la independència del tribunal i en arremetre contra el que ha envoltat el judici. "No he rebut cap indicació que vingui d´allà, s´ho creguin o no. Jo no ho hagués consentit. Que s´ho creguin o no m´és igual", ha afirmat. Sánchez-Ulled ha revelat que l´exfiscal general de l´Estat Consuelo Madrigal li va encomanar que fes una "valoració tècnica rigorosa" del cas i, en aquest context, ha defensat que "tant democràtic és el tribunal si condemna com si absol". Finalment, ha carregat contra l´ambient que ha envoltat el judici: "Ja està bé el que s´ha organitzat entorn d´aquest acte", ha etzibat amb contundència.

El ministeri fiscal ha qualificat el judici pel 9-N de "pertorbador" i ha afirmat que ha tingut la sensació en alguns moments que era una "batalla entre demòcrates i picaplets". "Aquest judici també és democràcia perquè la democràcia és moltes coses més de les que s´han dit aquí", ha afegit.

Sánchez-Ulled s´ha vist "obligat" a parlar sobre les "referències institucionals i polítiques" de l´actuació de la fiscalia que s´han sentit al judici i ha recordat que la Constitució estableix que la fiscalia no depèn del govern espanyol. En aquets sentit, ha negat que l'executiu de Mariano Rajoy li hagi fet cap indicació tot garantint que no ho hagués consentit perquè la carta magna no ho permet.

Així mateix, ha volgut explicar que quan Madrigal el va designar per a aquest cas li va encomanar explícitament que fes una valoració "tècnica rigorosa", tant si era per arxivar-lo com per acusar els encausats, tenint en compte que es tracta d´un "assumpte delicat".

El ministeri fiscal ha revelat aquest detall perquè considera que la ciutadania es mereix una explicació després de "l´expectació" que ha generat el judici i ha defensat que el tribunal és "rabiosament independent". "No es pot contraposar democràcia i estat de dret. És tremendament perillós", ha conclòs.