El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat que ell també se sent jutjat pel procés participatiu del 9-N, igual que l'expresident Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau. "Avui molts ens sentim jutjats, i per això avui una representació molt important de tots els qui vam fer possible el 9-N expressarem la nostra indignació per haver portat a judici el que és un afer polític", ha dit el president, que ha remarcat que la resposta que donarà aquest dilluns el poble català als que cometen "abusos per perseguir idees polítiques" serà de "dignitat". En un missatge institucional tot just una hora abans de la declaració dels tres davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Puigdemont ha constatat que Catalunya té una democràcia "més sana" que Espanya. "Un país capaç de fer el 9-N té una democràcia més sana que la d'un país que envia al banc dels acusats els dirigents que el van fer possible", ha considerat.

Puigdemont ha constatat que molts catalans se senten aquest dilluns "representats" per Mas, Ortega i Rigau, i ha advertit "els responsables d´haver judicialitzat les reivindicacions polítiques i de cometre tota mena d´abusos per perseguir idees" que trobaran en el poble català la mateixa resposta que van trobar després de la campanya de recollides de firmes contra l´Estatut, "sovint convertides en firmes contra Catalunya". "La resposta d´un poble que, amb totes les seves diferències, matisos i diversitats, vetlla per la seva dignitat", ha afegit.

Aquesta dignitat, ha continuat el president, és la que defensaran davant del tribunal Mas, Ortega i Rigau amb la seva "actitud noble i lleial", i ha remarcat que ho faran "no agenollats, sinó dempeus", en la línia del que ja va expressar l'expresident de la Generalitat en un acte diumenge.

Puigdemont: "Avui molts ens sentim jutjats i expressarem la nostra indignació per portar a judici un afer polític"

Puigdemont: "Avui molts ens sentim jutjats i expressarem la nostra indignació per portar a judici un afer polític"

El president ha destacat que el 9 de novembre del 2014, Catalunya "va enviar un senyal, un dels molts que ha enviat d'ençà que fa més d'una dècada el partit governant a Espanya va emprendre la recollida de firmes contra l'Estatut". Ha indicat que aquella va ser una jornada "d'alegria i d'enfortiment democràtics, carregada d'esperança per a un poble que se l'ha guanyada a pols, treballant durament, contribuint com cap altre al sosteniment de la nostra societat i del conjunt de l'Estat".

De fet, ha subratllat que "si la democràcia ha de témer sempre quan es desconnecta dels ciutadans", el que va passar precisament el 9 de novembre és justament "una cura magnífica contra aquesta perversió".

Aquell dia, ha dit, més de 2,3 milions de persones van participar en una consulta per expressar la seva opinió sobre les relacions entre Catalunya i Espanya, una consulta, ha destacat, "que obeïa a un compromís entre ciutadania i institucions, entre els ciutadans i els seus representants" i que "mai hauria hagut d'arribar als tribunals".