El conseller de Cultura, Santi Vila, ha signat aquest dimecres, 18 de gener, un acord amb Rodalies-Renfe, TRAM, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i Moventis mitjançant el qual es facilitarà l'accés de 422 centres educatius situats en zones socialment desafavorides als museus, monuments i jaciments de la Generalitat de Catalunya.

L'acord s'emmarca en el nou programa ArGO!nautes d'ajuts per a les sortides escolars al patrimoni cultural, impulsat pel Departament de Cultura en col·laboració amb el Departament d'Ensenyament, amb l'objectiu d'apropar el patrimoni als infants i joves, tot contribuint a eliminar les barreres econòmiques que sovint condicionen les sortides escolars.

Els espais visitables de la comarca de l'Alt Empordà en aquesta primera fase del programa d'ajuts són:

  • Canònica de Santa Maria de Vilabertran
  • Conjunt arqueològic d'Empúries
  • Conjunt monumental de Sant Pere de Rodes

La primera fase del programa s'adreça exclusivament a cobrir les despeses de transport, que acostumen a ser les més elevades, als centres educatius públics ubicats en entorns socials i econòmics desafavorits, classificats com de complexitat màxima pel Departament d'Ensenyament i que apleguen un total de 225.000 alumnes. Els ajuts es poden sol·licitar a través del portal web Patrimoni Cultural - Educació.

La voluntat del Departament de Cultura és que el programa ArGO!nautes aviat es pugui estendre a altres escoles i equipaments patrimonials de Catalunya, tot cobrint també altres despeses, com ara la manutenció o les activitats. En aquest sentit, Santi Vila ha apuntat que "l'objectiu del Departament de Cultura és que aquesta iniciativa, que ara s'inicia amb primera fase, pugui tenir caràcter universal i es pugui estendre a tots els alumnes de Catalunya", ha afegit.

L'acord neix a partir de l'estudi qualitatiu sobre sortides a museus i espais patrimonials de les escoles que va realitzar l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural l'any 2014 per conèixer quin és el procés de decisió, les percepcions i les preferències de les escoles a l'hora de programar una visita.

L'estudi va determinar que el cost del desplaçament sovint és una barrera important per a aquelles escoles ubicades en entorns social i econòmicament més desafavorits.

Actualment els escolars representen un 17-18 % del conjunt dels visitants dels museus, monuments i jaciments de la Generalitat.