El jutge del Tribunal Suprem Andrés Palomo, de la causa contra el diputat i exconseller Francesc Homs per la consulta del 9-N, va fer ahir l´últim pas previ a l´obertura de judici contra ell amb un acte en el qual va recordar que el polític era conscient de la seva desobediència al TC. Homs, va dir, «no va suspendre cap de les actuacions ni actes que es desenvolupaven per a la celebració de l´esmentada consulta, ni tan sols els que depenien directament del Departament de la Presidència», tot «i ser conscient de la inviabilitat de la celebració» de la consulta.

Al contrari, Homs «va potenciar el desenvolupament» del 9-N i «va donar empara, que afirmava resultant de consultes jurídiques en realitat inexistents, a d´altres activitats de caràcter decisiu per a la celebració de la consulta». Fins i tot «va realitzar també alguna contractació ulterior tendent a l´efectivitat de la consulta», afegia.

Amb això va cometre «desacatament» al TC de manera «oberta, obstinada i pertinaç» i amb ple coneixement que perseguia imposar la voluntat de la Generalitat a la del poder constituent, menyspreant la seva legitimitat, va dir.

El magistrat va dictar acte de transformació de les diligències prèvies en procediment abreujat posant fi a la investigació dels fets i va donar 10 dies a la Fiscalia perquè sol·liciti l´obertura de judici oral formulant escrit d´acusació o el sobreseïment de les actuacions. El fiscal podria, excepcionalment, sol·licitar la celebració d´alguna diligència complementària.

Homs va reaccionar ahir advertint l´Estat que no podrà «esborrar» el 9-N i que s´està ficant en un «carreró sense sortida» i, per això, va prometre defensar-se en aquesta «guerra jurídica».