n La portaveu de la CUP, Anna Gabriel, aposta perquè si el Govern de l'Estat es nega a negociar la convocatòria d'un referèndum a Catalunya «en dos o tres mesos» les forces sobiranistes han de donar per «tancada» la via pactada i preparar un referèndum unilateral. Des d'ERC, el coportaveu al Congrés, Gabriel Rufián, opta perquè s'avanci per aquesta via si es produeixen inhabilitacions en massa. El conseller d'Afers Estrangers, Raül Romeva, assegura que el Govern no renuncia a tirar endavant sense l'aval de l'Estat si fracassa la via pactada.

Gabriel ha deixat clar que la cimera de divendres no implica que s'abandoni el full de ruta i veu bé que es doni la darrera oportunitat per pactar: «no retrocedim arran de la cimera, el que ahir vam fer no ens distreu ni ens separa del que teníem acordat». En tot cas, dóna per fet que no hi haurà acord «perquè hem escoltat per activa i per passiva que l'Estat no el vol pactar». I Gabriel ha reclamat als «comuns» que siguin coherents amb la seva aposta per la sobirania de Catalunya, malgrat les sensibilitats diverses. «Vull pensar que l'espai polític, el cos electoral, se sentirà convocat a un referèndum articulat per la via unilateral», ha afirmat. I ha afegit que «si tenim com a data màxima el setembre, en dos o tres mesos s'ha de poder tancar aquesta primera etapa i posar en marxa la convocatòria del referèndum», ha afirmat la diputada cupaire.

Gabriel Rufián està convençut que hi haurà referèndum perquè ja «no es pot parar en un despatx». Creu que les possibles inhabilitacions a càrrecs públics per desacatar sentències del Tribunal Constitucional acabaran succeint i dóna suport a la possibilitat que, davant d'aquest escenari, s'avanci el referèndum. ERC té «molt clar» que succeirà, però el procés seguirà, perquè abans dels líders polítics, el procés és de la gent, diu.

«Referèndum o referèndum»

Des del Govern català, el conseller Raul Romeva manté que la cimera d'ahir del Pacte suposa un refredament del full de ruta per a la convocatòria com a molt tard el setembre. Segueix en peu el lema «referèndum o referèndum», ha dit, amb o sense l'aval de l'Estat.

El Portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, diu haver traslladat una advertència al president de la Generalitat, Carles Puigdemont: «Si instrumentalitza políticament el Pacte Nacional pel Referèndum, prendrem decisions» i aposta per allò acordat al Pacte Nacional de buscar la via pactada. Esperen que no sigui una «postura per passar ràpidament a una altra pantalla».

Per la seva banda, C'S acusa el sobiranisme de voler «vendre» la mateixa moto que el 2012 amb el 9-N quan es va evidenciar que la consulta pactada «no es podia» tirar endavant. El portaveu parlamentari, Carlos Carrizosa, retreu a l'alcaldessa de Barcelona que participés a la cimera.