n La família de Gustau Muñoz -assassinat quan tenia 16 anys per la policia espanyola durant la Diada de l'Onze de Setembre del 1978- ha presentat una querella contra l'Estat espanyol a la justícia argentina, segons va confirmar el Casal Argentí de Barcelona. La querella, presentada per l'advocat i mediador Alejandro Nató, argumenta que l'assassinat de Muñoz és un crim de lesa humanitat i, per tant, no prescriu, i n'acusa les autoritats polítiques espanyoles i els seus autors materials. El text destaca que l'Audiència Nacional espanyola va arxivar el cas i reclama que es lliuri a la jutgessa argentina Servini la documentació pertinent en relació a aquest crim. Exigeix també que es localitzi José Luís Varela, el policia que va matar Gustau Muñoz, i se li prengui declaració. Des del Casal Argentí de Barcelona es va celebrar la decisió després de 8 mesos de treball i es va demanar «engrossir» el plet amb més víctimes de la repressió franquista.

«Per a nosaltres, com catalans d'origen argentí, aquest pas endavant és un orgull i una satisfacció emocionant, perquè és el resultat de les lluites del moviment de Drets Humans del país d'origen, en els qual ens sentim part, però ara exportant-lo a Catalunya», van assenyalar des del Casal Argentí de Barcelona, entitat que ha assessorat en la presentació de la querella.

«Quan mirem la família d'en Gustau veiem els germans i familiars dels 30.000 companys desapareguts, sempre presents», van puntualitzar des de l'associació, que va emplaçar al proper febrer per saber si la querella «és admesa al cos general de la instrucció judicial, duta a terme per la jutgessa Servini». «Ara, a més a més de continuar amb el cas d'en Gustau, tenim ànims i determinació per engrossir la querella», van continuar des del Casal Argentí de Barcelona. «Per això demanem la col·laboració per contactar amb més víctimes i les seves famílies, ja siguin per la repressió, o nadons robats i donats en adopció il·legal, víctimes d'espoli, treballadors esclaus o maltractaments», van enumerar des de l'entitat.