n La Fiscalia facilitarà informació al Departament d'Ensenyament sobre els processos judicials que tenen relació amb abusos a menors per part de personal dels centres educatius, ja siguin docents o personal administratiu, i que actualment no surten de les instàncies judicials fins que no hi ha sentència, segons va assegurar la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz. Aquesta mesura permetrà conèixer al Departament els suposats casos abans que hi hagi una sentència i, prendre així les mesures oportunes en l'àmbit escolar. Ruiz també va explicar que el ministeri públic ha respost la seva petició i ha accedit a sol·licitar judicialment mesures cautelars en els casos d'abús amb «sospites fonamentades» per poder apartar els professionals abans que hi hagi sentència.

Després que el cas de Maristes sacsegés la comunitat educativa, el Departament d'Ensenyament ha volgut millorar la detecció i prevenció dels possibles casos d'abusos i, en una reunió entre la consellera i el fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, han acordat posar en marxa noves mesures. Ruiz va explicar que la Fiscalia ha accedit a demanar als jutges que potenciïn les mesures cautelars en cas de «sospites fonamentades» que permetin apartar del contacte amb menors, més enllà dels centres educatius, les persones denunciades.

Fins ara, el Departament podia actuar «per responsabilitat» i apartar el presumpte abusador durant 3 mesos i de manera provisional, a l'espera d'una sentència judicial, cosa que provocava situacions d'indefensió.

A més a més, Ensenyament i Fiscal en cap van acordar que el ministeri públic notificarà al Departament els expedients iniciats contra personal dels centres educatius que tenen relació amb abusos a menors i que amb el sistema actual «només coneixen ells» perquè no s'han detectat als centres sinó que estan «directament judicialitzats». Fins ara, Ensenyament només hi tenia accés quan hi ha una sentència, i per tant, d'aquesta manera es podran prendre mesures de manera precoç.

Aquestes dues mesures acompanyen el nou protocol per a la prevenció i la detecció de possibles casos d'abusos sexuals en el marc de l'escola que ha treballat Ensenyament al costat del Departament d'Afers Socials i Famílies. És un protocol que treballa sobretot la prevenció i intenta donar una resposta més coordinada en els possibles casos d'abusos. Així, per exemple, es treballa amb els infants l'educació emocional perquè aprenguin a dir que no.