El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va acompanyar ahir al matí a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, a la sortida de la cambra per anar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a declarar per haver permès el debat de les conclusions de la comissió d´estudi del Procés Constituent. Durant part d´aquest camí, en una breu resposta a TV3, Puigdemont va voler remarcar la legitimitat que atorga a Forcadell, i preguntat per les conseqüències que tindria per a la presidenta una possible inhabilitació després de ser jutjada, el president va reblar que «és evident que serà la presidenta que ha escollit el poble de Catalunya».

També l´exalcalde de Barcelona Xavier Trias va apostar per desobeir una eventual inhabilitació de la Forcadell: «Que vingui la Guàrdia Civil a treure-la del Parlament». En declaracions a Rac1, Trias va dir que no creu que el Parlament «decideixi posar un nou president així com així» si Forcadell és inhabilitada. «Es prendran decisions més importants, com decidir que no la treuen i que vingui a treure-la la Guàrdia Civil», va apuntar Trias, abans d´afegir: «A veure si ens inhabiliten a tots».

Per la seva part, l´expresident de la Generalitat, Artur Mas, va considerar «escandalós» que Forcadell hagi de declarar «per deixar parlar i votar en un Parlament» mentre s´arxiva la causa contra l´exministre Jorge Fernández Díaz malgrat haver «conspirat».

D´altra banda, la resta de grups polítics també van opinar. Lluís Rabell, cap de files de Catalunya Sí que es pot, va reclamar al Govern del PP que «aturi l´ofensiva judicial» contra les «aspiracions» democràtiques dels catalans.

Des de la CUP, Mireia Boya, va fer una crida a la «unitat» i a la «determinació» per avançar cap a la «ruptura final» amb un Estat que «només persegueix» càrrecs electes. En canvi, el portaveu de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, va dir que veuria «saludable» rellevar a Forcadell, si bé va evitar demanar explícitament la seva dimissió malgrat acusar-la de «mentir» quan diu que s´intenta coartar el debat a la cambra.

El portaveu adjunt del grup del PSC, Ferran Pedret, va dir que li «entristeix» la «judicialització de la política», però va advertir que saltar-se les resolucions del TC «comporta xocar amb la realitat de l´ordenament jurídic vigent».

Finalment, des del PPC, Xavier García Albiol va considerar «reconfortant» veure Forcadell declarant, ja que «es demostra que l´Estat de dret funciona», però va criticar la «romeria» del Govern.

Entre les veus que també van parlar del cas hi va haver la de l´alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, la qual va reiterar el seu suport Forcadell, tot i no haver fet acte de presència davant el TSJC. Colau va justificat la no assistència pel fet que «no puc estar a tot arreu» per una agenda complicada però va reiterar la necessitat d´abandonar l´estratègia de judicialització de la política i va defensar que el debat polític» s´ha de solucionar amb diàleg» i no a les instàncies judicials, va reblar l´alcaldessa.