La petita població d'Estavar (Alta Cerdanya) ha construït per tercer any un pessebre a la Biblioteca pública malgrat la prohibició de l'estat francès de posar símbols religiosos en espais públics. L'alcalde, Laurent Leygue, ha explicat que van rebre una carta de l'estat francès al mes de novembre prohibint de fer pessebres en espais públics, sobretot ajuntaments, emparant-se en una llei de 1905. En aquest sentit, afegeix que la problemàtica surt dels sectors més laïcistes de l'estat que no volen elements religiosos en llocs públics ni que es gastin diners per això. Leygue assegura que "el nostre pessebre no té cap element religiós destacat, no hi ha cap creu, no hi ha res, si hi ha alguna religió, és el catalanisme".

L'alcalde explica que des de l'estat es va dir que estudiarien les demandes per a la construcció de pessebres en dependències municipals, però des d'Estavar no s'ha fet cap demanda.

Prohibit construir pessebres en dependències municipals en nom de la laïcitat va ser la demanda que van rebre a Estavar i que no han atès per tal de construir el seu pessebre. Leygue argumenta que "el pessebre està a la biblioteca, no a l'ajuntament, i aquest és un espai de cultura".

Aquest és el tercer any que Elizabeth Banet, una veïna del poble, construeix aquest pessebre amb la col·laboració de veïns i de les escoles de les poblacions veïnes. La construcció enguany ocupa uns 24 metres quadrats, té més de 200 figures i van dedicar més de 60 hores per a construir-lo.

Leygue assenyala que és un pessebre "típicament" català, hi ha elements dels pessebres catalans com el caganer, uns castellers o un ruc català. Per l'alcalde aquesta tradició serveix per "asseure" la cultura catalana a l'Alta Cerdanya.

L'alcalde estudia la possibilitat pels pròxims anys celebrar una fira dedicada als pessebres a l'estil de la de Santa Llúcia que es fa a Barcelona.