Un projecte de diverses universitats madrilenyes ha permès dissenyar diferents joguines, pilotes o torres de cubs, amb sensors incorporats que poden servir de suport en la detecció precoç de desfasaments en el desenvolupament de nens petits.

La detecció precoç és molt important perquè determinades dificultats motores poden ser senyals d'alerta per a un altre tipus de patologies relacionades amb desfasaments en el desenvolupament motor relacionades amb la coordinació, manipulació de psicomotricitat fina, coordinació viso-manual, precisió o tipus de pinça en l'adherència poden ser primers símptomes d'altres problemes de desenvolupament de tipus sensorial o cognitiu.

En el projecte hi participen la Universitat d'Alcalá d'Henares, la Politècnica (UPM) i l'Autònoma (UAM) i la joguina més testat per al qual ja s'està tramitant una patent és una torre de cubs en què s'han instal·lat sensors que mesuren el temps en moviment, la velocitat i acceleració màxima assolides i les agitacions produïdes en moure els cubs quan es fa la torre.

L'anàlisi d'aquestes dades, sumada a l'observació mitjançant la gravació de vídeos en el temps de joc, permet als experts detectar la possibilitat que hi hagi algun tipus de problema o dificultat motora en els nens, explica el portaveu del projecte a la UAH, Bernardo Alarcos.

La realització de la torre de cubs s'ha utilitzat per observar el moviment dels nens d'entre 2 i 3 anys, mentre que la resta de joguines també s'està analitzant per a diferents edats. Així, el sonall s'utilitza per a nens de 0 a 1 any, amb sensors relacionats amb la pressió i l'acceleració; el joc de les espigues està prescrit per a nens de 4 i 5 anys, que han de ser capaços de ficar palets en un forat, i la pilota és més idònia per a nens d'entre 5 i 6 anys.

En aquest moment, la investigació s'està duent a terme en tres escoles infantils (una a Alcalá de Henares i dos a Madrid), amb 60 nens amb edats compreses entre els 2 i els 6 anys.

El projecte, que està finançat pel Programa Estatal d'Investigació, Desenvolupament i Innovació orientada als Reptes de la Societat, del Ministeri d'Economia i Indústria, està molt avançat. Al final del mateix es pretén crear un sistema expert que, mitjançant aquestes joguines intel·ligents, analitzi les dades i ajudi a casa oa l'escola infantil a detectar un senyal d'alerta, i l'especialista a avançar en la recerca d'un diagnòstic precoç.