Un de cada 5 joves menors de 30 anys no treballa ni estudia cap tipus de formació reglada o no reglada. Ho destaca l'informe 'La precarietat laboral juvenil. Una realitat incòmode' que ha presentat aquets dimarts la Taula d'entitats del Tercer Sector. L'informe alerta que la taxa d'atur juvenil s'ha triplicat des de l'inici de la crisi i que 4 de cada 10 joves aturats, menors de 30 anys, fa més d'un any que no treballen. Per això, es constata que els joves estan en una situació molt pitjor que els joves de la mateixa edat de l'any 2000 pel que fa a nivells d'estudi, remuneració i contractes. Les entitats proposen participar a la planificació i la gestió de l'establiment de la garantia juvenil.

Segons l'informe que ha presentat aquest dimarts la Taula d'entitats del Tercer Sector, els joves menors de 30 anys pateixen més temporalitat, més parcialitat involuntària, sobrequalificació, salaris baixos i inexistent protecció social, configurant així un model d'ocupació precària amb pèrdua de drets socials i econòmics que s'albira com el ''model '' que perdurarà. Des de la Taula s'alerta que aquestes condicions són molt pitjors que les que tenien fa 10 anys els joves d'aleshores.

Per exemplificar-ho, la Taula del Tercer Sector presenta algunes xifres com que per exemple, la taxa d'atur dels menors de 25 anys era del 13,4% el 2007, mentre que el 2015, era del 42,3%. 4 de cada 10 joves menors de 30 anys que estan aturats fa 12 mesos que no treballen, i 1 de cada 5 no treballa ni estudia cap tipus de formació.

Els que treballen ho fan amb uns sous molt més baixos, ja que segons les dades facilitades per l'Agència Tributària, el salari mig anual del treballadors de més de 25 anys és 3,5 vegades superior al dels menors, mentre que la reducció del salari mig d'aquests, d'entre 16 i 25 anys, ha estat 5,5 vegades més gran.

Per solucionar-ho, la Taula del Tercer Sector considera que la implementació de la Garantia Juvenil requereix una administració proactiva que reforci i fomenti la col·laboració de les associacions de joves, centres educatius, corporacions locals i entitats per poder dur a terme el disseny d'actuacions concretes. L'informe proposa, entre altres mesures, que se suprimeixin els requisits establerts per a la inscripció d'aquesta ajuda, garantir que totes les persones joves tinguin accés a la informació i serveis, i suport adequat, i fer un seguiment més acurat de les actuacions rebudes per poder valorar l'impacte i evitar l'abandonament de les persones joves i el seu retorn a una situació d'exclusió social.