El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha convocat per al 23 de desembre una cimera per preparar el referèndum sobre la independència el 2017, a la qual estan convidats tots els partits i entitats que formaven part del Pacte Nacional pel Dret a Decidir. Fonts de la Generalitat van assenyalar que Puigdemont presidirà, amb la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, aquesta trobada a la mateixa cambra catalana, on precisament tenien lloc les reunions del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, inoperant des del 2015.

La cimera se celebrarà un dia després que acabi el ple parlamentari en què, si tot marxa segons allò previst, el projecte pressupostari del Govern per al 2017 serà admès a tràmit amb els vots de Junts pel Sí (JxSí) i de la CUP.

En l'últim debat de política general, JxSí i la CUP van acordar celebrar abans de finalitzar l'any aquesta cimera per organitzar el consens polític i social entorn d'un referèndum que el Govern preveu convocar com a molt tard per al setembre del 2017.

La CUP havia reclamat reiteradament la celebració d'aquesta cimera, encara que Puigdemont exigia abans garanties que els anticapitalistes facilitaran la tramitació dels pressupostos.

La sisena i última reunió del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, coordinat per Joan Rigol, va tenir lloc a l'auditori del Parlament el 6 de març del 2015, quatre mesos després de la consulta sobiranista del 9N del 2014 i mig any abans de la celebració de les eleccions del 27S, a les quals JxSí va voler donar un caràcter plebiscitari sobre la independència de Catalunya.

Llavors, la unitat dels participants, fins aleshores cohesionats al voltant de la defensa del dret a decidir, va començar a trontollar, ja que ICV, CCOO i d'altres entitats es van desmarcar de la idea de plantejar les eleccions del 27S com un plebiscit sobre la independència, mentre que la CUP va declinar assistir a la cimera.

A la reunió del 23 de desembre estan convidades no només les forces independentistes sinó també les entitats econòmiques, socials o culturals que participaven en les cimeres del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, així com els representants dels «comuns», les confluències que integren ICV, EUIA, Podem i Barcelona en Comú. La convocatòria arribava un dia després de la visita de la vicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría, a Barcelona, on es va reunir amb la líder de C's a Catalunya, Inés Arrimadas, i el líder del PSC, Miquel Iceta.

El Govern es va mostrar «estranyat» que, tot i oferir «diàleg» a la Generalitat, Santamaría comencés la ronda de contactes a Catalunya amb l'oposició, en lloc de veure's primer amb el vicepresident català, Oriol Junqueras.

D'altra banda, la portaveu del Govern, Neus Munté, no vol parlar ara sobre un avançament de la data del referèndum en cas que s'inhabiliti un càrrec com Forcadell. «No vull avançar escenaris que encara no s'han produït, ens hem de centrar en el que tenim davant de manera immediata, treballar perquè es pugui fer el referèndum i es puguin aprovar uns pressupostos molt necessaris», va assegurar en una entrevista.