El grup d´ERC al Congrés de Diputats ha presentat una moció a la cambra baixa per reclamar al govern espanyol que no renovi "en cap cas" les concessions de l´AP-7 i l´AP-2 i que ja no s´ampliïn tarifes fins al final d´aquestes concessions, els anys 2019 i 2021, respectivament. La moció està signada per la diputada Teresa Jordà i deriva de la interpel·lació davant del ple del Congrés que la mateixa Jordà va dirigir al ministre de Foment, Iñigo de la Serna. La intenció de la interpel·lació era aconseguir el compromís del govern espanyol que no es renovarien les concessions de les dues autopistes, però el titular de Foment no ho va voler desmentir categòricament. Així mateix, la formació republicana insta l´executiu a no autoritzar cap nova construcció d´autopista de peatge.

ERC ha recordat que l´exministra de Foment Ana Pastor i el portaveu del PP al Congrés dels Diputats, Rafael Hernando, van assegurar que els peatges acabarien amb la fi de les concessions. Segons la formació republicana, actualment l´Estat és el titular de 463 quilòmetres d´autopistes de peatge a Catalunya, que en total concentren més del 55% de recaptació de tot el sistema estatal.

En la moció, Teresa Jordà fa constar que la inversió que va representar la construcció d´aquestes autopistes "´ja l´hem pagat diverses vegades en peatges" i que concretament el tram entre Martorell i Molins de Rei, "ja s´ha pagat 80 vegades".

Jordà adverteix del risc que l´Estat pretengui, prorrogant el sistema de peatges de les autopistes de les quals és titular a Catalunya, "que a sobre paguem el deute que ha representat la fallida del sistema radial d´autopistes de Madrid impulsat en temps de José María Aznar; nou de les quinze autopistes han fet fallida". El rescat d´aquestes concessions pot acabar representant per a l´Estat fins a 8.000 milions d´euros. "No només ens sembla injust continuar pagant per unes autopistes que estan més que pagades, sinó que, a sobre, acabem pagant també les de Madrid", sentencia Jordà.