El conseller d’Interior, Jordi Jané, ha reclamat aquest dilluns que la formació viària sigui “obligatòria al currículum escolar”. Ho ha dit durant la clausura de l’acte de presentació del projecte europeu Years (Youngs Europeans Acting for Road Safety) a Catalunya, que té per objectiu sensibilitzar els joves amb accions innovadores de l’elevat risc que tenen de patir un accident de trànsit. Jané ha explicat que es tracta que els futurs conductors “prenguin consciència” de la “responsabilitat” que comporta una mala conducció i que vegin quines són les causes i les conseqüències dels accidents.

Durant la presentació, la directora del Servei Català de Trànsit (SCT), Eugenia Doménech, acompanyada del director executiu de l’European Transport Safety Council (ETSC), Antonio Avenoso, ha assegurat que projectes com Years “involucren” els joves perquè siguin “militants de la seguretat viària". Doménech també ha lamentat que els accidents de trànsit són “la primera causa de mort entre els joves". En aquest sentit ha subratllat que de les 131 víctimes mortals del 2016, prop d’una quarta part són joves de fins a 25 anys, una xifra un 16% inferior respecte de la de l’any passat.

A la jornada, especialistes en seguretat viària del Regne Unit, Dinamarca, Alemanya, Bèlgica i Noruega han analitzat les estadístiques de sinistralitat de la Unió Europea i han subratllat que cada any moren 3.800 joves en accident de trànsit a Europa i que aquest col·lectiu representa un 17% del total de víctimes mortals.

Entre les mesures presentades per promoure la implicació dels joves a la millorar de la seva pròpia seguretat viària, en destaca el projecte Years Camp, impulsat per l’ETSC, a través del qual universitaris europeus proposen mesures a les autoritats locals per solucionar una problemàtica concreta relacionada amb la mobilitat segura.

L’esdeveniment a la capital catalana ha suposat la primera presentació del projecte Years a l’Estat. En la seva intervenció, el conseller Jané ha agraït a l’ETSC la tasca que realitza des de fa anys per millorar la seguretat viària.