Els 8 diputats del PSOE que, a més dels 7 del PSC, van trencar la disciplina de vot en la investidura de Mariano Rajoy han argumentat que ho van fer "per raons de consciència". Així ho han expressat a través d´un escrit de resposta al procediment obert contra ells per la direcció on també han manifestat que així ho preveu l´article 67.2 de la Constitució. Ho ha explicat la diputada del PSOE al Congrés Margarita Robles, que ha afegit que en el moment de la votació pensaven que "era el millor per al partit i per als seus votants".

Els vuit diputats han presentat un escrit on justifiquen en sis punts haver trencat el mandat del Comitè Federal. Tots ells sostenen que la direcció del grup socialista hauria d´haver permès la llibertat de vot com preveu el reglament intern en situacions excepcionals.

Els signats del document són els dos diputats per Balears, Pere Joan Pons i Sofía Hernanz, les dues independents fitxades per Pedro Sánchez, Margarita Robles i Zaida Cantera, el basc Odón Elorza, la gallega Rocío de Frutos, la de Castella i Lleó, Mari luz Martínez, i l´aragonesa Susana Sumelzo.

Precisament, Sumelzo ha fet una crida a la unitat del partit socialista: "Crec que hem de caminar tots units, fer un bon treball parlamentari i una bona oposició". Així mateix, ha afegit que sobretot cal que el PSOE sigui l´alternativa al PP.

En el seu escrit, els díscols expressen el seu respecte a la consciència dels companys que van votar abstenció i sostenen que tots els integrants del grup parlamentari comparteixen "els principis i valors de lluita per la igualtat, la justícia i la solidaritat".

Amb tot, defensen el seu ´no´ assegurant que aquesta negativa reforça "la democràcia representativa i posa en valor el pluralisme de posicions del PSOE". Mantenen que van tenir en compte l´opinió de la militància i neguen haver causat "cap dany al PSOE ni impedit la governabilitat d´Espanya".

A banda dels motius de consciència, argumenten que van actuar d´acord a "una concepció ètica de la política" i que el vot va ser "un exercici de responsabilitat i coherència".

Finalment, els 8 diputats defensen que en el cas de la investidura de Mariano Rajoy es donaven les circumstàncies que preveu l´article 33 de reglament intern del grup, que contempla la llibertat de vot per raons de consciència en situacions excepcionals.