El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha reivindicat el reconeixement de Catalunya com a nació i ha afegit que el PSC "no renuncia a tenir un projecte per a Espanya". En el seu discurs de clausura del XIII Congrés, Iceta ha dit que ningú ha de veure un risc per a la unitat d'Epsnaya ni per la fraternitat dels espanyols aquesta reclamació del reconeixement com a nació i ha afegit que una nació és "probablement un sentiment" i aquests han de poder "conviure en llibertat". D'altra banda, ha assegura que el PSC "no pensa renunciar a tenir un projecte per a Espanya" i ha enviat un nou missatge a la gestora del PSOE reclamant que no se'ls deixi de banda "ni per activa ni per passiva".

Iceta ha fet el seu discurs després de conèixer que l'acord per l'executiva havia estat refrendat amb 616 vots a favor dels 700 emesos. El primer secretari ha reivindicat durant la seva intervenció una de les postulacions que recull la ponència política que finalment es va aprovar aquest dissabte i que aposta pel reconeixement de Catalunya com a nació. "Catalunya vol ser reconeguda com a nació, ningú ha de veure cap mena de risc ni per a la unitat d'Espanya, ni per a la fraternitat dels espanyols, sinó que volem que pugui ser coneguda i reconeguda com el que se sent", ha declarat.

Ha continuat assegurant que el sentir-se una nació té a veure amb els sentiments i ha apel·lat a trobar la manera "que sentiments diferents convisquin en llibertat" i que s'estableixin les normes per evitar problemes. Per això, ha dit que tenen el deure de dirigir-se només a la intel·ligència de la gent sinó "també al seu cor" i ha reivindicat tot el que els uneix deixant de banda les "etiquetes per separar, dividir i enfrontar".

Iceta reivindica Catalunya com a nació i diu que el PSC "no renuncia a un projecte per a Espanya"

Iceta reivindica Catalunya com a nació i diu que el PSC "no renuncia a un projecte per a Espanya"

Projecte comú per Espanya

El primer secretari ha continuat assegurant que aquesta reivindicació és compatible amb defensar un projecte compartit amb Espanya i ha asseverat que el PSC no hi renuncia ni se'n vol desentendre. "No volem dir que la volem governar, que ningú s'espanti, però volem compartir un projecte i si cal estar al pont de comandament", ha declarat.

En aquest sentit, ha tornat a fer pública l'aposta per una reforma federal de l'Estat establint un nou acord entre Catalunya i Espanya que també inclogui un nou pacte fiscal i s'ha mostrat convençut que els socialistes catalans continuaran treballant per aquest objectiu "de la mà dels germans del PSOE". De fet, el Congrés ha aprovat aquest cap de setmana una resolució en la que s'aposta per la consecució d'una "república federal, democràtica i social", que també sigui "definitivament laica".

Tot i això, ha dit que la reforma de la Constitució no ha d'estar pensada només per solucionar l'encaix territorial de Catalunya sinó per donar resposta a tots els problemes actuals de la societat espanyola. En aquest sentit, ha tornat a agrair la tasca de l'ex primer secretari Pere Navarro pels esforços fets per assolir la Declaració de Granada. A aquells que consideren que és insuficient, els ha dit que ara per ara és "la més sòlida".

El primer secretari ha assegurat "no tenir por" de dir que se sent espanyol però ha reivindicat que fa falta "que algú posi ponts i pari l'orella". En aquest punt, s'ha dirigit al diputat del PP Santi Rodríguez, a qui li ha dit que el PSC està disposat a "dialogar, negociar i arriscar" i ha afegit que l'únic que no pot acceptar és "una porta tancada o una orella tapada". "A partir d'aquí estem pel que faci falta", ha dit.

Ha dit també que el PSC vol renovar de forma solemne el contracte amb els catalans i fer-ho seguint quatre objectius: fer créixer l'economia, treballar per la igualtat dels ciutadans, impulsar una regeneració institucional -i per això ha destacat una ponència dedicada a la lluita contra la corrupció- i l'assoliment de la reforma federal. Sobre el tercer punt, ha reivindicat "recuperar la democràcia" i aconseguir la "primacia de la política" per sobre dels interessos econòmics.

Crida a la victòria de Clinton

Iceta ha volgut acabar el seu discurs amb una crida a la victòria de la candidata a la Casa Blanca Hilary Clinton i ho ha fet dirigint unes paraules en anglès i seguint l'esquema que va fer servir durant la Festa de la Rosa per demanar l'ex secretari general del PSOE Pedro Sánchez que els lliurés de Mariano Rajoy. Així, ha dit: "Go Hillary, go! For goodness sake, go for it! Don't let Trump win! We are all with you!".

Presència d'altres partits i de la societat civil

La clausura del congrés ha comptat amb la presència de membres de diversos formacions polítiques com la coordinadora general del PDECAT, Marta Pascal; el líder de Catalunya sí que Es Pot, Lluís Rabell; el de Demòcrates, Antoni Castellà; Mònica Palacín d'ERC i Ramón Espadaler d'Unió.

També hi han assistit companys del partit com Josep Borrell, l'expresident de la Generalitat, José Montilla; l'exprimer secretari del PSC Pere Navarro; i representants de la societat civil com el secretari general de la UGT, Josep Maria Àlvarez; i el president de la Cambra de Comerç, Miquel Valls.