Diversos municipis catalans, entre elles Figueres, han dut a terme, aquest divendres al vespre, concentracions en suport a l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, després que aquest matí a primera hora els Mossos d'esquadra l'han detingut a casa seva per ordre del jutge i l'han portat a declarar per l'estelada penjada a l'Ajuntament durant les darreres eleccions. Les mobilitzacions, convocades per totes les entitats i els partits independentistes, s'han fet a Berga, Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida, Tortosa, Figueres, Sabadell, Reus, Sort, Vilafranca del Penedès i Mataró.

A la capital de l'Alt Empordà s'han reunit unes dues-centes persones davant de la casa de la vila, amb la presencia de representants de les diferents agrupacions de la CUP de la comarca, com ara les de Vilajuïga i Viladamat, d'Òmnium Cultural i d'altres entitats independentistes.

Més de 300 persones -unes 250 segons la Guàrdia Urbana de Barcelona- han omplert la plaça de Sant Jaume de Barcelona per donar suport a Montserrat Venturós. El grup municipal de la CUP ha llegit un manifest en què ha afirmat que actes com penjar una bandera no són només "una política de gestos" quan hi ha càrrecs electes que estan encausats per aquests fets. La CUP ha tornat a acusar la conselleria d'Interior de "complicitat" amb l'"aparell repressiu de l'estat" i ha demanat al Govern que "es posicioni amb claredat" en el procés sobiranista.

Durant l'acte, membres del moviment l'Esquerra Independentista -segons ha pogut confirmar l'ACN- han penjat una estelada gegant al terrat de l'edifici vell de l'ajuntament. Personal de manteniment del consistori han procedit a despenjar-la passades les vuit del vespre.

Durant la concentració s'han vist banderes amb lemes com 'Prou agressions. Endavant. Deixeu tranquils els països catalans'; 'Solidaritat amb la desobediència cap a la independència. Montse Venturós' i 'Mai Caminarà sola en defensa de les llibertats', amb una foto de l'alcaldessa de Berga. 'Fora, fora, fora la bandera espanyola' ha estat un dels càntics dels participants a la concentració, que han onejat estelades.

L'acte ha comptat amb la participació de diversos representants de la CUP com Eulàlia Reguant, Albert Botran i Xevi Generó, així com de la regidora de Barcelona Maria Rovira. Del govern municipal, hi han estat presents els tinents d'alcalde Gerardo Pisarello i Jaume Asens, a més d'altres regidors del consistori. S'hi han sumat representants d'altres formacions com el diputat de Junts pel Sí Roger Torrent.

En declaracions als mitjans de comunicació un cop finalitzada la concentració en suport de Montse Venturós, la diputada de la CUP al Parlament, Eulàlia Reguant, ha tornat a criticar l'actuació dels Mossos d'Esquadra i de la conselleria d'Interior en la detenció de l'alcaldessa de Berga. "Tots estem d'acord en denunciar l'embat de l'estat espanyol i tot el que vindrà en els pròxims mesos i preguntem que farà Interior quan arribi una nova ordre de detenció contra un càrrec electe", ha afegit la diputada.

Al seu torn, Maria Rovira, regidora de la CUP a l'Ajuntament de Barcelona, ha lamentat "les paraules buides" que es fan als plenaris del consistori recordant que divendres passat la majoria de grups van aprovar una resolució de suport a tots els regidors i càrrecs electes que fossin encausats en el marc del procés sobiranista i el seu rebuig a la judicialització del procés sobiranista. En aquest sentit, Rovira ha criticat que un cop més la classe política no ha sabut "materialitzar aquestes intencions amb actes concrets com hauria estat despenjar la bandera espanyola del consistori".

La concentració de Berga ha estat la més massiva. Prop d'un miler de persones s'han concentrat a les set del vespre davant de l'Ajuntament per donar suport a la seva alcaldessa. Amb pancartes i crits d'independència i desobediència, els manifestants han donat ple suport a la batllessa el mateix dia en què els Mossos l'han detingut per ordre judicial per no haver anat a declarar en dues ocasions per haver penjat l'estelada al balcó del consistori durant les jornades electorals del 27-S i el 20-D.

Venturós ha agraït el suport de la gent i ha demanat al Govern que "estigui a l'alçada i se la jugui" o bé "deixi pas a aquells que estiguin disposats a fer-ho perquè el poble hi és i l'objectiu el tenim clar". La concentració també ha comptat amb la presència de les entitats sobiranistes i diputats al Parlament com Marta Rovira, Jordi Turull i Anna Gabriel, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

A Girona, unes 500 persones han respost a la crida de les entitats i els partits independentistes i s'han concentrat davant l'ajuntament, a la plaça del Vi, per rebutjar la detenció de l'alcaldessa de Berga. A primera fila durant la lectura del manifest, l'alcaldessa de Girona i membre de l'AMI, Marta Madrenas, amb membres de les entitats sobiranistes, així com representants, càrrecs electes i alcaldes del PDECAT, ERC, la CUP i Demòcrates. Aquest divendres a la tarda la bandera espanyola ha desaparegut del pal on sol onejar a l'Ajuntament de Girona. "Algú l'ha robat, ja la tornarem a penjar", ha afirmat Madrenas.

Un centenar de persones han desafiat la pluja a Lleida per donar suport a Montse Venturós. La concentració s'ha dut a terme a la plaça Paeria sota la pluja que queia aquest vespre a la capital del Segrià. L'exdiputat cupaire Ramon Usall ha estat l'encarregat de llegir un manifest en defensa de la llibertat d'expressió i de la "democràcia" i que també ha volgut denunciar la judicialització del procés independentista que està fent el govern espanyol.

La concentració, que ha finalitzat amb crits d'"independència i de "desobediència", també ha comptat amb la presència de la diputats al Parlament, Mireia Boya (CUP) i Bernat Solé (JxSí); dels regidors de la Crida per Lleida-CUP a l'Ajuntament de Lleida, Pau Juvillà i Francesc Gabarrell, dels presidents dels grups municipals de CiU i ERC, Toni Postius i Carles Vega, respectivament, a més d'algun membre d'En Comú Podem i representants de la societat civil lleidatana. Com a mostra de suport a Venturós, la Crida-CUP ha penjat una estelada des del seu despatx que oneja a la façana de la Paeria. La formació s'ha negat a retirar-la tot i que així els ho ha demanat un funcionari municipal per odres de l'alcalde Àngel Ros.