El Constitucional ha acceptat la capacitat de suspendre de funcions cautelarment alts càrrecs que desobeeixin les seves sentències, una capacitat que li atorga la reforma promoguda pel Govern davant del sobiranisme català, però ha aclarit que analitzarà l'oportunitat de la mesura "cas per cas".

L'alt tribunal l'assenyala així en la seva sentència d'avui, en què ha avalat la reforma de la seva llei orgànica que li permet suspendre cautelarment alts càrrecs o autoritats polítiques que desobeeixin les seves resolucions, com podria ser el cas de la presidenta del Parlament català, Carme Forcadell.

La sentència, aprovada per majoria en el ple del TC i de la qual ha estat ponent el magistrat Pedro González-Trevijano, afirma que la viabilitat de la suspensió i la seva constitucionalitat en un concret supòsit hauran de ser analitzades pel tribunal i no adoptades automàticament a petició de l'executiu.

La sentència, d'altra banda, aclareix també que aquesta suspensió no tindrà caràcter penal. El fet que es tracti d'una mesura "costosa" per a les autoritats o empleats públics "no la converteix sense més en una mesura punitiva", diu la sentència, la redacció completa de la qual no ha estat desenvolupada encara.

La finalitat d'aquestes mesures "no és la d'infligir un càstig" per negar-se a complir les resolucions del Tribunal Constitucional, considera el TC, que recorda que, per exigir eventuals responsabilitats penals, el legislador ha previst un altre tipus de mesura, com és la deducció de testimoni.

La mesura qüestionada està "directament vinculada a l'execució efectiva de les resolucions del Tribunal Constitucional". Per tot això, no es produeix la vulneració del principi constitucional de legalitat penal.

Al costat d'això, el TC ha indicat que la suspensió de funcions "només podrà aplicar-se quan estigui en l'esfera d'actuació de l'autoritat o empleat públic concernits el compliment de la resolució que es tracti i s'acrediti la seva voluntat deliberada i persistent de no atendre'l".

A més, es prolongarà "durant el temps precís per assegurar l'observança dels pronunciaments del Tribunal"; haurà d'ajustar-se a les funcions "la suspensió de les quals resulti imprescindible per assegurar l'execució de la resolució dictada"; i, finalment, atès que serveix per "garantir l'efectivitat i el compliment de les resolucions" del Tribunal, "haurà d'aixecar-se tan d'hora com cessi la voluntat incomplidora".

El recurs del Govern basc que ha rebutjat avui el TC es dirigia també contra l'execució substitutòria de les resolucions dictades pel Tribunal, que pot requerir per a això la col·laboració del Govern de la nació.

Sobre això segon, el tribunal explica que aquesta execució substitutòria prevista a la llei impugnada és un mecanisme posat a disposició del Tribunal "per instar al compliment de les resolucions recaigudes en els processos constitucionals".

Serà el Tribunal qui podrà, en cada cas, decidir la seva aplicació; i fins i tot podrà requerir, si ho estima oportú, la col·laboració del Govern, l'actuació del qual haurà de "desenvolupar-se en els termes que fixi el propi Tribunal", diu la sentència.