La situació de les zones urbanes-forestals continua essent una de les principals preocupacions del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Per això, un dels principals objectius és incentivar l'autoprotecció. D'aquesta manera, pensant ja en la campanya de l'estiu 2017, la conselleria destinarà un milió d'euros per millorar la seguretat de les urbanitzacions i nuclis de població enfront dels incendis forestals. Des d'aquest dijous i fins al pròxim 2 de desembre els ajuntaments podran sol·licitar ajuts per a realitzar treballs de tractament de vegetació en les franges de protecció perimetral de les urbanitzacions i nuclis de població del seus municipis. Les mesures de prevenció d'incendis forestals són obligades a totes les urbanitzacions, nuclis de població, edificacions i instal·lacions situades en terrenys forestals o en la franja de 500 metres que els envolta.

Els treballs que se subvencionen consisteixen a aclarir l'estrat arbori i estassar l'estrat arbustiu, en un franja d'almenys 25 metres d'amplada, en els terrenys arbrats i de matoll que envolten les urbanitzacions o nuclis de població. Es respecta un arbre cada sis metres -tenint en compte la mida- i es neteja el sotabosc deixant-hi les espècies que no són inflamables.

L'execució de les actuacions que ara es sol·liciten s'haurà de fer fins al 15 de juny del 2017, quan començarà la nova campanya d'estiu d'incendis. Les franges de protecció perimetral tenen una doble funció: per una banda, serveixen per mitigar l'acció d'un foc provinent de la zona forestal per facilitar les tasques d'extinció i, d'aquesta manera, salvaguardar els béns i les persones; per l'altra, aquestes franges han de prevenir l'avanç d'un incendi originat dins de la zona urbana i evitar que s'estengui cap a la massa forestal.

Les subvencions s'atorguen per donar compliment a la Llei 5/2003, de 22 d'abril. Les mesures de prevenció d'incendis forestals són obligades a totes les urbanitzacions, nuclis de població, edificacions i instal·lacions situades en terrenys forestals o en la franja de 500 metres que els envolta.