Centenars de persones s'han manifestat en suport a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, l'endemà que la fiscalia de Catalunya presentés al TSJC una querella contra ella, ordenada per la fiscal general de l'Estat, per prevaricació i desobediència per permetre la votació de les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent. "Això no va de mi, ni d'una persona sinó de democràcia; estem de sort perquè en aquest país de demòcrates n'hi ha molts disposats a defensar la democràcia, la llibertat d'expressió i la sobirania de les institucions", ha assegurat Forcadell.

Ho ha dit després de saludar els manifestants i consellers del Govern com Neus Munté, Raül Romeva, Josep Rull, Toni Comín, Meritxell Serret i Meritxell Borràs; diputats de JxSí, la CUP i CSQP i representants del món local com l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que s'han concentrat a les portes del Parlament, convocats per l'ANC, Òmnium Cultural i l'AMI.

"Tots som Forcadell"; "Fora la justícia espanyola" o "Volem votar" són alguns dels clams que s'han sentit a les portes del Parlament aquest dijous al vespre en la concentració de suport a la presidenta de la cambra, Carme Forcadell. Centenars de persones han secundat la crida de les entitats sobiranistes, l'endemà que la fiscalia de Catalunya es querellés contra Forcadell per prevaricació i desobediència.

Entre crits de "No afluixeu", "Ni un pas enrere" i amb pancartes com "Defensem la democràcia amb Carme Forcadell", els concentrats han rebut amb aplaudiments els membres del Govern, diputats i representants del món local que també s'han manifestat a les portes de la cambra.

Hi eren presents els consellers Raül Romeva, Neus Munté, Meritxell Serret, Meritxell Borràs, Toni Comín i Josep Rull, així com una àmplia representació de Junts pel Sí, com el president del grup Jordi Turull i la portaveu Marta Rovira; i de la CUP amb Anna Gabriel i Mireia Boya al capdavant. En representació de CSQP, el president del grup parlamentari Lluís Rabell i diputats com Jéssica Albiach, Joan Giner i Marta Ribas. Quan els parlamentaris de CSQP han abandonat la concentració, diverses persones els han xiulat i els han acusat de "botiflers".

Per donar suport a Forcadell, que ha sortit del Parlament poc després de les set de la tarda, també hi havia l'alcaldessa de Barcelona Ada Colau i el tinent d'alcaldia Jaume Asens; els expresidents del Parlament Núria de Gispert i Joan Rigol, i càrrecs electes investigats com el regidor vigatà Joan Coma i el badaloní José Antonio Téllez, entre d'altres.

Al capdavant també hi havia els màxims representants de l'ANC, Jordi Sànchez; Òmnium, Jordi Cuixart; i l'AMI, Neus Lloveras, que han promogut la concentració. Les entitats independentistes han aprofitat per anunciar la convocatòria d'un nou acte reivindicatiu el 13 de novembre en defensa de les institucions catalanes i en contra de la judicialització de la política.

Forcadell: "Això no va de mi, sinó de democràcia"

La presidenta de la cambra catalana ha agraït les mostres de suport, per les quals ha dit sentir-se "molt contenta i agraïda". "Això no va de mi, ni d'una persona sinó de democràcia; estem de sort perquè en aquest país de demòcrates n'hi ha molts disposats a defensar la democràcia, la llibertat d'expressió i la sobirania de les institucions", ha dit al final de la concentració.

Defensa de les institucions

Per al president del grup parlamentari de JxSí, Jordi Turull, l'Estat és qui "dinamita la democràcia i les institucions democràtiques" amb la presentació de querelles contra els càrrecs polítics catalans. "Si busquen responsables del que s'està fent aquí, som 72 diputats en nom de més de dos milions de persones. Això no va d'independència ni de partits o ideologies, això va de defensar la democràcia", ha reblat tot deixant clar que "no ens aturaran".

La portaveu de JxSí al Parlament i dirigent republicana Marta Rovira ha insistit que tornaran al camp polític totes aquelles qüestions que l'Estat "vol convertir en un expedient judicial", i ha reiterat "la defensa de la democràcia". Els parlamentaris secessionistes, ha afegit, estan donant compliment al mandat "inequívoc" sorgit de les urnes el passat 27 de setembre.

Des de CSQP, Lluís Rabell ha dit que és un "error" que l'Estat "judicialitzi" un conflicte de naturalesa política i ha apostat per la via del diàleg i la negociació per poder resoldre'l. El líder de la confluència d'esquerres ha recordat que Units Podem votarà al Congrés en contra de la petició del suplicatori a l'exconseller Francesc Homs perquè el Tribunal Suprem pugui jutjar-lo per l'organització del 9-N.

La cupaire Mireia Boya ha assegurat que davant la "criminalització" de la política i un Estat que no té "cap sentit de la democràcia", l'"única" resposta possible passa per la desobediència. En aquest sentit, ha fet una crida al poble català a estar "amatent" als futurs pronunciaments judicials contra càrrecs electes. Així, ha recordat que el proper dilluns el regidor de la CUP de Vic Joan Coma està cridat a declarar davant l'Audiència Nacional.