La Fiscal General de l'Estat, Consuelo Madrigal, ha encarregat aquest dilluns al Fiscal Superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, que presenti davant la Sala del Civil i del Penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) una querella contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per suposats delictes de prevaricació i desobediència. És fruit de l'acord adoptat pel Tribunal Constitucional (TC) el passat 10 d'octubre, quan els magistrats van decidir traspassar el cas Forcadell a la Fiscalia perquè aquesta obrís la via penal contra la presidenta del parlament. D'aquesta manera, el cas Forcadell ha passat del consell de ministres -que va decidir presentar un incident d'execució de sentència perquè Forcadell havia permès la votació de les conclusions de la Comissió d'Estudi del Procés Constituent- al TC, del TC a la Fiscalia General de l'Estat, i de la Fiscalia General de l'Estat a la Fiscalia de Catalunya. El cas es resoldrà finalment d'aquesta manera al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Madrigal ordena a la Fiscalia de Catalunya que actuï contra Forcadell pels delictes de desobediència i prevaricació -els mateixos que imputa a Mas, Ortega i Rigau pel 9-N- però no pel de malversació de fons, fet que deixa fora de la resolució del cas una possible pena de presó per a la presidenta del Parlament. La decisió afegeix un cas més al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que també haurà de resoldre el cas del 9-N.

Segons fonts de la Fiscalia General de l'Estat, la redacció de la querella quedarà a mans de la Fiscalia de Catalunya, tot i que a l'ordre que Madrigal ha fet arribar a Romero de Tejada ja hi ha els delictes pels que aquest ha d'acusar la presidenta del Parlament. A més de l'encàrrec, la Fiscalia General de l'Estat remet a la Fiscalia de Catalunya la documentació del cas i la interlocutòria del Tribunal Constitucional.

El cas Forcadell arriba a mans de la Fiscalia de Catalunya després de passar per la taula de tres organismes de l'Estat: el consell de ministres, el TC i la Fiscalia General.

Malgrat que podria haver instat directament la Fiscalia a actuar, el govern espanyol va preferir passar el cas al Tribunal Constitucional (TC) i demanar-li que obrís la via penal. Els magistrats tenien potestat per utilitzar contra Forcadell les noves atribucions de que disposen -fins a inhabilitació per als qui incompleixen les seves sentències- però van preferir limitar-se a traslladar el cas a la Fiscalia.

La Fiscal General de l'Estat traspassa ara el cas a la Fiscalia de Catalunya, que serà qui haurà de tramitar l'ordre i defensar-la davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Serà aquest tribunal qui haurà de determinar si l'actuació de Forcadell és punible penalment o si s'emmarca en l'actuació normal d'una cambra de representants com és el Parlament.