El PSC escollirà aquest dissabte el seu primer secretari entre els candidats Miquel Iceta i Núria Parlon. Un total de 17.935 persones, entre militants del PSC i de la Joventut Socialista de Catalunya (JSC), estan cridats a les urnes. Del cens total, 698 persones han sol·licitat exercir el seu dret a vot a través d'una plataforma telemàtica, la resta ho podrà fer presencialment en un dels 135 punts de votació repartits arreu del territori entre les 10 i les 19 hores. Tots dos candidats van empatar en nombre d'avals recollits per optar a la cursa al lideratge del partit, amb 3.717. D'altra banda, els dos han assegurat que en cas de guanyar comptaran amb l'altre en el projecte de partit que volen plantejar.

A principis de setembre tots dos candidats obrien la porta a presentar una candidatura conjunta per liderar el PSC amb una fórmula bicèfala. Tot i això, finalment van descartar l'acord i es van presentar cadascú en una candidatura diferenciada. Fins ara, Iceta ha exercit el paper de primer secretari, al que opta a la reelecció, i Parlon ha estat la seva número dos com a vice-primera secretària.

Les primàries del PSC arriben en un dels moments més convulsos per al PSOE. Tot i això, els dos candidats a liderar el partit socialista a Catalunya han volgut posar distància entre el procés intern i la situació a Madrid. A més, tots dos han reiterat la seva negativa a permetre un govern del PP a l'Estat espanyol i han apuntat que si el PSOE vol canviar el seu posicionament hauria de convocar una consulta a la militància. Tant Iceta com Parlon s'han expressat a favor de trencar la disciplina de vot si la postura final del PSOE acaba sent la de facilitar un govern del PP. Les discrepàncies però han sorgit sobre si això comportaria una revisió del protocol de relació entre el PSOE i el PSC, ja que Iceta creu que no seria necessari, mentre que Parlon s'hi ha mostrat a favor.

A banda d'això, les relacions entre Catalunya i Espanya i el model que ha de proposar el PSC ha estat un altre dels debats tractats en campanya, on tots dos han coincidit en apostar per una reforma de la Constitució. Tot i això, Iceta s'ha mostrat a favor que la 'via canadenca' s'hauria de poder debatre en el congrés que el partit celebrarà al novembre, mentre la seva adversària s'ha distanciat d'aquest plantejament.

Un altre tema àmpliament debatut ha estat el paper que tindria l'altre candidat en el futur del partit. Parlon aposta per mantenir Iceta al capdavant del grup parlamentari i com a president del partit si resulta ella guanyadora, mentre que l'actual primer secretari defensa que aquest i el líder al Parlament haurien de ser la mateixa persona. En cas de perdre les primàries, Iceta ja ha assegurat que no es presentarà com a candidat a unes futures eleccions catalanes, mentre que Parlon ha posposat aquest debat.

Un cop superades les primàries, el PSC afrontarà el seu congrés, previst pel novembre. Serà llavors el moment de debatre la ponència política i el rumb del partir per als propers anys.