El líder d'Esquerra Republicana i vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha participat a l'ofrena del Govern a la tomba del president afusellat pel franquisme, Lluís Companys. El republicà ha dedicat el seu discurs a recordar que les darreres paraules escrites de Companys van ser "Per Catalunya i tot allò que representa de pau, justícia i amor", i ha considerat que "representen molt bé els alts ideals que ell havia vingut a servir". "És evident que inspirats per aquells principis de pau, justícia i amor, nosaltres farem tot el que ens correspon per complir el mandat democràtic que els ciutadans ens han donat i per servir aquells alts ideals i convertir-los en una república independent, que és el que ell i la gent de la seva generació haurien volgut i el que ens han encarregat els ciutadans de Catalunya", ha comentat per portar les paraules de Companys al dia d'avui.

Abans d'atendre als mitjans, el vicepresident de la Generalitat i líder d'ERC ha volgut fer un petit discurs de cinc minuts als peus de la tomba de Lluís Companys, on ha lloat la figura del president afusellat i el seu llegat polític i social. Per a Junqueras, Companys "encarna una generació que està profundament enamorada de la vida i de viure-la en plenitud, i que vol que tothom tingui totes les oportunitats per viure-la amb plenitud. És per això que creu que el que fos president de la Generalitat representa "totes les causes de justícia de la seva època", des dels drets de la pagesia, els drets laborals, o les causes obreres, fins al "convenciment que cal transmetre aquets desig de viure i de justícia i per això és periodista i fundador de diaris".

"Té una enorme capacitat de sacrifici i esforç i de compartir aquella força amb els companys. És una Catalunya vital que sap que ha de treballar per la seva llibertat i que això és indissociable de totes les causes de justícia social. Ell porta el seu compromís amb el país, llibertat i justícia, fins al final, i és capaç d'expressar-se amb generositat extrema i gairebé infinita", ha conclòs per lloar el paper de Companys en la història.