El 62,09% de les places dels apartaments turístics de Catalunya estan regularitzades, mentre que la resta encara són il·legals o estan en procés de legalització, segons dades de la Generalitat, que, fins ara, ha imposat multes per valor de 2,3 milions d'euros. Segons el director general de Turisme de Catalunya, Octavi Bono, les últimes dades de la Generalitat apunten que hi ha 54.083 establiments regularitzats, que corresponen a 310.472 places turístiques regularitzades, el 62,09% del total.

Al novembre del 2012, la Generalitat va aprovar el decret d'establiments d'allotjament turístic i d'habitatge d'ús turístic per legalitzar tota l'oferta del sector.

Els propietaris d'apartaments turístics han de donar-lo d'alta al seu ajuntament corresponent i el consistori passa les dades a la Generalitat que l'inscriu al registre oficial d'establiments turístics, atès que el nombre de registre és indispensable perquè es pugui comercialitzar l'apartament turístic.

Fins al setembre d'aquest any s'han realitzat 10.316 inspeccions, que han derivat en l'obertura de 775 expedients sancionadors a propietaris i gestors de tot Catalunya, que afecten més de 15.978 places d'allotjament il·legal distribuïdes en 2.905 habitatges d'ús turístic i establiments d'apartaments turístics no regularitzats, dades que no inclouen Barcelona.

Dels 775 expedients sancionadors oberts, 582 han estat resolts amb imposició de sancions que oscil·len entre 3.001 i els 30.000 euros, amb una quantia total que supera els 2 milions d'euros en multes. En la campanya 2015-2016, la Generalitat ha obert 146 expedients informatius a titulars de plataformes digitals i webs de comercialització d'oferta d'allotjament turístic per falta de publicitat del nombre d'identificació del registre de turisme de Catalunya de l'oferta ubicada a la comunitat.

Unes 95 webs han adequat els seus continguts al requeriment de la inspecció de Turisme, entre elles el gegant de la intermediació en línia Booking i Interhome. Un total de 39 expedients a webs es mantenen oberts, 12 pàgines han quedat inactives, mentre que set expedients oberts a empreses titulars de webs han estat, finalment, resolts amb ordres de cessament de la publicitat d'oferta d'allotjament ubicada a Catalunya, en no tenir el número de registre. necessari. Cinc d'aquestes resolucions estan en espera de resolució judicial, en fase de recurs contenciós administratiu.

En aquest sentit, el director general de Turisme va considerar "molt positiu" el fet d'haver creat un marc normatiu per a la legalització d'un sector tradicionalment opac com és el dels apartaments turístics, de manera que "una cosa que era opaca, deixi de ser-ho".