Milers de persones, cinc mil segons la Guàrdia Urbana, s'han manifestat avui a Barcelona amb motiu del Dia de la Hispanitat i han clamat per la unitat d'Espanya i contra el "cop d'Estat" del president català, Carles Puigdemont, al qual han instat a abandonar el seu full de ruta independentista.

Amb el lema "Espanya al cor, des de Catalunya", la manifestació organitzada per l'entitat Espanya i Catalans i una vintena més d'associacions ha arrencat davant l'edifici de la Pedrera i ha transcorregut pel Passeig de Gràcia fins a desembocar a la plaça Catalunya.

Plena de banderes espanyoles i cartells amb frases contra el sobiranisme, en la convocatòria han proliferat els habituals càntics com "Catalunya és Espanya", "Jo sóc espanyol" i "Visca Espanya", i s'ha desplegat durant la marxa una bandera espanyola d'enormes dimensions que ha estat portada pels manifestants.

A més d'Espanya i Catalans, també han participat Convivència Cívica Catalana, Regeneració Democràtica, Somatemps, 12-O Moviment Cívic, ArbilBCN, Fundació per la Defensa de la Nació Espanyola, Associació per la Tolerància, Espanya Generosa, Salvar l'Arxiu de Salamanca, Generació Identitària o Associació d'Amics de la Bandera Espanyola, entre d'altres associacions.

En canvi, Societat Civil Catalana ha optat per organitzar el seu propi acte diferent, que finalment ha ajornat a diumenge davant l'amenaça de fortes pluges aquesta tarda a Barcelona.

Sí han assistit a la concentració a plaça Catalunya el líder del PPC, Xavier García Albiol, al costat d'una desena de regidors i diputats populars; el president de VOX, Santiago Abascal; mentre que Ciutadans ha deixat clar que no tenia previst assistir, encara que fonts del partit han assenyalat que la seva líder a Catalunya, Inés Arrimadas, s'ha acostat a la plaça Catalunya després de la concentració, a títol personal.

"Exigim als membres de la Generalitat i del Parlament que abandonin les seves polítiques de confrontació sistemàtica en què s'han instal·lat i posin fi al desgavellat i il·legal procés secessionista que amenaça de coartar les nostres llibertats i posar en perill les institucions i el benestar de tots", ha avisat en la lectura del manifest el president d'Espanya i Catalans, Manuel Parra.

Parra ha reivindicat els "llaços compartits" amb la resta de l'Estat i ha assegurat que "els catalans del segle XXI" desitgen seguir formant part d'Espanya".

"Manifestem que volem continuar sent allò que sempre hem estat, catalans d'una Catalunya de tots i espanyols d'una Espanya de tots. Som i serem espanyols", ha afirmat.

El portaveu de l'entitat i líder de Regeneració Democràtica, Clemente Polo, ha recordat que "hi ha catalans entestats a celebrar la Festa Nacional i ho seguiran fent 500 anys més", i ha denunciat el "cop d'estat de Puigdemont amb l'ajuda de la pseudoesquerra xenòfoba amb inclinacions totalitàries: ERC i CUP".

I ha fet una crida a "la necessitat d'eradicar la pesta del nacionalisme", unes afirmacions respostes des del públic amb ovacions i proclames de "a la presó", "a la presó Puigdemont i Forcadell darrere", "espanyols tots" o "el nacionalisme ens roba".

Més contundent encara ha estat l'historiador Javier Barraycoa, qui ha dit que desitjava que en el 12-O "plogués per netejar la pobresa espiritual del secessionisme" i que "l'únic genocidi és el que fan els nacionalistes amb nosaltres", ha exclamat des de l'escenari. "Resistiu, lluiteu i guanyeu. Visca la Catalunya hispana".

L'acte, amenitzat amb música variada en alguns moments, ha finalitzat amb una petita exhibició castellera, en que l''enxaneta' ha mostrat una bandera vermell-i-groga, i amb l'himne espanyol, que ha posat el punt final a la concentració.