El secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, ha traslladat avui en un dinar privat al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el seu suport al "dret a decidir" a Catalunya i s'ha compromès a votar en contra del suplicatori contra l'exconseller Francesc Homs.

Segons han informat fonts de Podemos i de la Generalitat, Iglesias i Puigdemont han mantingut una reunió "informal" en què han conversat sobre la situació de Catalunya i de la resta d'Espanya.

Després que el Tribunal Suprem decidís tramitar el suplicatori al Congrés per actuar penalment contra el portaveu del Partit Demòcrata Europeu Català a Madrid, Francesc Homs, per dos delictes, desobediència i prevaricació, com un dels organitzadors de la consulta sobiranista del 9N del 2014.

Fonts del Govern han explicat a Efe que Puigdemont li ha demanat que el seu grup vot en contra del suplicatori, a la qual cosa Iglesias ha respost assumint aquest compromís.

Segons les mateixes fonts, que han destacat la "sintonia" i el bon clima de la reunió, Iglesias ha reiterat el seu aval a la convocatòria d'un referèndum a Catalunya i a trobar una solució política al contenciós territorial.

Puigdemont li ha explicat la seva oferta d'un referèndum pactat amb l'Estat, que ha detallat aquest matí en un esmorzar informatiu, i tots dos han constatat la dificultat d'assolir algun tipus d'acord al respecte amb un Govern del PP i la necessitat que la cita compti amb el reconeixement internacional.

Iglesias, han indicat fonts de Podem, ha subratllat la seva aposta per un model "plurinacional i de fraternitat" a l'Estat i ha transmès a Puigdemont la seva "preocupació" per la conjuntura política espanyola, amb la probable investidura del candidat del PP, Mariano Rajoy, "amb el suport del PSOE".

En unes breus declaracions als periodistes al final del dinar, Puigdemont ha dit que Iglesias coneix "perfectament" la proposta del parlament català: "És un punt de trobada de molts demòcrates", ha subratllat.

Puigdemont ha definit la conversa que ha mantingut durant el dinar amb Iglesias de "tranquil·la, relaxada i cordial" entre "gent amb ganes d'intercanviar opinions sobre les situacions polítiques de Catalunya i Espanya".