El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha emplaçat aquest dilluns el govern espanyol a tenir "coratge polític" per pactar la pregunta, la data i les condicions del referèndum. En aquest marc, s'ha mostrat disposat a incloure la pregunta que proposi el govern espanyol a la consulta sempre que s'acordi que el rebuig a aquesta formula implica suport a la independència: "Jo el que dic es que l'Estat jugui el partit, que proposi alguna cosa i que ho votem", ha dit, "però s'ha de preguntar als catalans si volen ser independents o no". En un esmorzar a Madrid al que han assistit nou ambaixadors (8 de països de la UE) però cap representant del PP o del govern espanyol, ha defensat la necessitat de trobar una "solució política" per poder fer el referèndum a Catalunya i ha criticat la judicialització del procés per part de l'executiu de Rajoy, que "ho fia tot al treball dels fiscals i jutges". Ha assegurat que el Govern té oberta una "invitació permanent" als qui comparteixen que "cal esforçar-se per trobar una solució política a les demandes de Catalunya" i ha demanat que no hi hagi restriccions per parlar de la data del referèndum "sense apriorismes", així com "la pregunta a fer" i quin seria el resultat vàlid. També si s'estableix un compromís de moratòria abans de fer un referèndum similar: "Això s'hauria de parlar i cal parlar-ho", ha dit.

El president de la Generalitat ha apuntat que aquest acord sobre la pregunta podria incloure, per exemple, que es consultés als catalans sobre la reforma federal de la Constitució amb el benentès previ que un "no" implicaria un suport a la independència. "Que [l'Estat] digui que està d'acord que el rebuig a la seva proposta de reforma constitucional en clau federal o confederal és l'expressió d'una voluntat majoritària a Catalunya de ser independents", ha dit.

En aquest sentit ha reiterat que el seu govern esta disposat a negociar el referèndum, també si la data ha de ser o no el setembre del 2017. "Si seiem a una taula ho deixarem tot per dissenyar un projecte de consulta als catalans on ens sentim còmodes", ha dit. El mateix, ha apuntat, pel que fa a la pregunta i els percentatges. Tot plegat, segons Puigdemont, té com a objectiu que es posi de manifest voluntat majoritària dels catalans.

En tot cas, s'ha mostrat partidari d'una pregunta "binària" i "clara" on els ciutadans no tinguin cap dubte que estan votant sobre la independència de Catalunya. "Si a Catalunya hi ha un resultat clar, ningú podrà mirar a una altra banda", ha afirmat, "i això obre un nou escenari internacional perquè Catalunya es convertirà en un nou element internacional".

La via penal tindrà "conseqüències"

En aquest marc ha advertit que el fet d'activar la via penal contra el president Artur Mas i els consellers Ortega, Rigau i Homs va ser un "immens error" per part del govern espanyol que tindrà "conseqüències".

"No és concebible democràticament que es condemni els que van fer possible escoltar la gent". "Clar que passaran coses, òbviament, no ens limitarem a emetre un comunicat de premsa o a fer una concentració d'alcaldes, hi haurà una posició de la societat catalana", ha sentenciat.

Pel que fa a la possibilitat que l'Estat activi l'article 155 de la Constitució, Puigdemont ha apuntat que aquest és un recurs "políticament arriscat" perquè "l'Estat evidenciaria la seva incapacitat de resoldre políticament la situació".

"Crec que no passarà i que tots hem de treballar perquè no passi", ha dit. Segons Puigdemont, seria "un salt de gran gravetat" que tindria conseqüències "importants" perquè "com més gasolina es tira al foc més greu és el problema".

Dinar amb Iglesias

Després d'aquest esmorzar el president de la Generalitat té previst dinar amb el líder de Podem, Pablo Iglesias, que ja ha avançat que té intenció de traslladar-li la seva oposició a un referèndum unilateral a Catalunya. En una entrevista a La Sexta, Iglesias va afirmar que és partidari d'un referèndum acordat i "amb garanties". Segons Puigdemont, és "un contacte" per conèixer parcialment la situació política l'Estat.

Demanarà una entrevista al nou president del govern

Puigdemont també ha afirmat que un cop se superi el bloqueig polític a l'Estat, el nou president del govern espanyol rebrà una trucada seva de felicitació -malgrat que ell no en va rebre cap- i una petició de reunió per abordar la qüestió. En aquest sentit, ha recordat que va portar a Mariano Rajoy un document amb 46 propostes que l'executiu espanyol encara no ha respost.

Puigdemont ha afirmat que el debat de la setmana passada al Parlament té com a resultat que el rebuig al referèndum no supera el 40% de la cambra i que la defensa de la reforma federal de la Constitució és "minoritària". També ha recordat que els sondeigs d'opinió apunten que ja hi ha un 5,3% més de partidaris de la independència que contraris.

En canvi, ha destacat el nombre de diputats que donen suport al referèndum sumen 73 diputats fet que representa el 60% de la cambra. A més, ha recordat que el Premi Nobel d'Economia Joseph E. Stiglitz va avalar la viabilitat econòmica d'una Catalunya independent, mentre que "cap Premi Nobel ha dit que Catalunya vagaria per l'espai sideral".

"Molt més a prop" de l'aprovació dels pressupostos

Puigdemont també ha apuntat que Junts Pel Sí i la CUP estan "molt més a prop que al juny" per aprovar els pressupostos perquè els dos grups saben on es van encallar i on van errar a la negociació anterior. "Sóc optimista, però cal treballar-ho", ha sentenciat. Ha apel·lat a tots els grups a fer possibles els pressupostos. "Si volen impedir que més de 1.000 milions d'euros es quedin a les butxaques de Montoro que ens ajudin a aprovar els pressupostos", ha dit.

No hi havia cap acord amb Sánchez

Puigdemont també ha afirmat que -contràriament al que s'ha publicat- el PDC no havia "negociat res" amb Pedro Sánchez per a la seva investidura. Ha apuntat que la posició de la seva formació és pública i "no hi ha hagut racons foscs on hem segut per ordir cap estratègia". "Crec que hem estat clars respecte a les condicions per donar suport a un govern alternatiu", ha dit en referència a la petició de referèndum.

Nou Ambaixadors i representants del PDC, ERC i En Comú Podem

A la conferència de Puigdemont hi ha assistit 300 convidats, entre els quals la plana major del seu partit així com representants d'ERC i En Comú Podem i el PSOE, però cap membre del PP, C's o representant del govern espanyol. En canvi, sí que hi ha assistit nou ambaixadors: els de

França, Gran Bretanya, Holanda, Suècia, Dinamarca, Bèlgica, Irlanda, Grècia i Egipte.

Entre altres, ha estat present a la taula presidencial la consellera de Presidència, Neus Munté; el conseller de Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva; els portaveus del PDC al Congrés i al Senat Francesc Homs i Josep Lluís Cleries; la diputada d'ERC al Congrés Teresa Jordà, i el delegat del Govern a Madrid. Ferran Mascarell.

Per part d'En Comú Podem hi ha assistit el secretari de la Mesa del Congrés, Marcelo Expósito, i en representació del PDE la coordinadora general Marta Pascal; el president del grup parlamentari al Parlament, Jordi Turull, i el vicepresident del Parlament, Lluis Corominas. Pel PSOE l'exministre Ángel Gabilondo.