El Sindicat Professional de Policia i la Unió Federal de Policia, que representen l'acusació popular en el cas 9-N, han demanat sis anys de presó i deu anys d'inhabilitació per càrrec públic per a l'expresident de la Generalitat Artur Mas, per a l'exvicepresidenta del Govern Joana Ortega i per l'exconsellera d'Ensenyament Irene Rigau pel delicte de malversació de fons públics. En el seu escrit d'acusació que han presentat al TSJC, els dos sindicats policials també sol·liciten dotze anys d'inhabilitació i multa de 36.500 euros per a cadascun dels encausats pels delictes de desobediència greu i prevaricació.

L´acusació popular calcula que el cost de la consulta va ser de 4,7 milions d´euros, dels quals 806.40,52 euros per a la campanya mediàtica anterior i coetània a la consulta; 698.685,50 euros per al CCTI i subcontratistes; 307.963,71 euros per a la redacció, disseny i distribució; 50.317,31 euros per al conveni amb el Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) per a la fabricació de les urnes; 21.767,90 euros per al disseny de la campanya informativa i la mateixa quantitat per a la producció de la campanya informativa; 16.175 euros per al servei de missatgeria; 1.409 euros per a les assegurances dels voluntaris i 74,05 euros al registre del domini www.participa2014.cat.

Segons els sindicats policials, a aquesta quantitat cal afegir-hi l´ús dels 7.000 ordinadors adquirits amb diner públic utilitzats per a la consulta, concretament 2.786.347,65 euros.

En l´escrit, es considera provat que Mas, Ortega i Rigau van permetre totes les activitats de preparació de la consulta i als actes vinculats, sense resoldre o suspendre els contractes aprovats amb diferents entitats per celebrar la consulta, com per exemple la distribució de les urnes i els ordinadors o la contractació de tècnics informàtics. Per l´acusació, aquests diners es van destinar a una activitat il·legal, ja que havia estat prohibida pel Tribunal Constitucional.

Els sindicats policials també demanen al Tribunal que es reservi la possibilitat de reclamar els diners destinats a la consulta i que s´enviïn al Tribunal de Comptes. L´acusació popular fa constar que com a tal no pot sol·licitar possibles responsabilitats civils.

Dilluns passat, la Fiscalia Superior de Catalunya va demanar deu anys d'inhabilitació per a càrrec públic o de govern per a l'expresident de la Generalitat Artur Mas i nou per a l'exvicepresidenta Joana Ortega i l'exconsellera d'Educació, Irene Rigau, per l'organització del procés participatiu del 9-N. El ministeri públic considera Mas autor dels delictes de desobediència greu i prevaricació administrativa, i a Ortega i Rigau les considera cooperadores necessàries dels mateixos delictes.