El Parlament ha aprovat celebrar un referèndum com a màxim al setembre del 2017 tot i que no hi hagi permís de l'Estat. La consulta ha de ser "vinculant" i tenir una pregunta "clara" i una resposta "binària". Aquesta resolució ha obtingut el suport de 72 diputats, els de JxSí i la CUP, mentre que CSQP s'hi ha abstingut. C's, PPC i PSC no han participat en aquesta votació per considerar que emana de la declaració del 9-N, anul·lada pel TC. Alhora ha tirat endavant la resolució dels comuns que aposta per un referèndum "amb efectes polítics i jurídics reals" i que "cerqui el reconeixement previ de la UE". Aquest text no inclou la condició d'acordar la consulta amb Madrid però proposa impulsar "les iniciatives necessàries davant l'Estat" per possibilitar-la. En aquest cas, han estat 73 els diputats que hi han votat a favor, els de JxSí i CSQP, mentre que la CUP ha votat abstenció i la resta de grups ho han fet en contra.

La proposta de resolució de JxSí i la CUP aprovada aquest dijous preveu "activar tots els dispositius legislatius necessaris" per dur a terme el referèndum i per a "donar-li al mateix temps cobertura legal". Així mateix, determina que abans del 31 de desembre del 2016, "es constituirà una comissió de seguiment per a l´impuls, control i execució del referèndum". El text també constata que "l'absència d´acord polític amb el govern de l´Estat espanyol" no és motiu per deixar de portar a terme la consulta i les condicions que li donarien cobertura.

També s'ha donat llum verda a "endegar la preparació dels procediments i reglaments necessaris per fer efectiu el referèndum, obeint els principis de pluralisme, publicitat i democràcia, seguint els estàndards internacionals, amb especial èmfasi en la creació d´espais de debat i propaganda electoral que garanteixin la presència dels arguments i prioritats dels partidaris del 'sí' i del 'no' a la independència en igualtat de condicions". A més, el Parlament insta el Govern "a convocar de forma immediata una cimera de totes les forces polítiques i socials favorables al dret a l´autodeterminació" per definir els detalls de la convocatòria.

Així mateix, la cambra ha constatat "la necessitat que el text de la ponència conjunta sobre règim jurídic hagi d´estar enllestit abans del 31 de desembre de 2016", tot afegint que hauria "de contenir com a mínim la regulació sobre la successió d´ordenaments jurídics, la nacionalitat, els drets fonamentals, el sistema institucional, la potestat financera i el poder judicial durant el període de transitorietat existent entre la proclamació de la República catalana i l´aprovació de la Constitució, així com el reglament de l´Assemblea Constituent".

Segons el text aprovat, s'haurà de crear una "Comissió d´experts pel seguiment del procés d´autodeterminació, integrada per persones de l´àmbit internacional que hagin conegut altres processos similars i/o juristes coneixedors de la matèria". L´objectiu d´aquest organisme seria "deixar constància del respecte per a les garanties democràtiques en tot el procés, incloent el referèndum, per part de les institucions catalanes i per part de l´estat espanyol", i hauria d'estar creat abans que finalitzi 2016.

Pel que fa al text de Catalunya Sí que es Pot, s'ha aprovat que el Parlament faci seus tots els esforços encaminats a la celebració d'un referèndum "que compti en la seva convocatòria, formulació i organització amb les màximes garanties d'inclusió per al conjunt de la societat catalana, que estimuli la més àmplia participació i que cerqui el reconeixement previ de la UE i de la comunitat internacional per tal que de la consulta es desprenguin efectes polítics i jurídics reals".

Al mateix temps, el Parlament acorda impulsar "les iniciatives polítiques i parlamentàries necessàries" davant l'Estat per possibilitar la celebració del referèndum de forma pactada.