C´s, PP i PSC no han participat de les votacions de les propostes de resolució sobre el referèndum i el procés constituent en el marc del debat de política general per "motius de legalitat". De fet aquests tres grups ja havia demanat a la Mesa que reconsiderés l´admissió a tràmit de les propostes de JxSí i la CUP sobre aquestes dues qüestions. La portaveu de JxSí, Marta Rovira, i la presidenta de la CUP al Parlament, Anna Gabriel, els han retret que no participin de les votacions. "Si no s´està d´acord tenen un botó vermell que dui ´no´, el premen i ja està. Això és el debat parlamentari", ha defensat Rovira. En la mateixa línia, Gabriel ha assegurat que la CUP dóna una "lliçó de no fractura votant fins i tot allò que no comparteix".

El portaveu del PPC al Parlament, Enric Millo, ha demanat la paraula per anunciar la no participació del seu grup en les propostes de JxSí i la CUP sobre referèndum i procés constituent i una de JxSí sobre estructures d´estat. Ha lamentat que aquest dijous el Parlament hagi visualitzat "la fractura que alguns estan provocant a la societat catalana". En aquest sentit, ha afegit que la cambra catalana no s´hauria de veure obligada a votar propostes de resolucions que són el desenvolupament de resolucions ja anul·lades pel TC.

En la mateixa línia, el portaveu de C´s, Carlos Carrizosa, ha argumentat que les propostes de resolució en qüestió emanen de les ja suspeses per l´alt tribunal i ha denunciat que hi ha una "mera continuïtat" d´actes que no fan cas al que diuen els tribunals. Els diputats de C´s han volgut fer visible el seu rebuig i en el moment de les votacions polèmiques han alçat els palmells de les dues mans.

El PSC no ha demanat la paraula per anunciar la seva decisió, però tampoc ha participat de la votació de les resolucions de JxSí i la CUP sobre referèndum i procés constituent.

Per la seva banda, la presidenta de la CUP al Parlament, Anna Gabriel, ha defensat que la legitimitat està al Parlament i en cap altre lloc. "Després diuen que nosaltres som els que fracturem. Avui donarem una lliçó de no fractura votant fins i tot el que no compartim", ha defensat.

La portaveu de JxSí, Marta Rovira, també ha demanat la paraula per denunciar que hi ha grups "obsessionats" en dir que propostes del Parlament emanen de resolucions anteriors. A més, ha demanat que no es prejutgin propostes de resolució i ha instat els diputats de C´s, PPC i PSC a expressar el seu rebuig premen el botó vermell. "Això és el debat parlamentari", els ha indicat.