El mes de setembre ha estat càlid i amb precipitació molt irregular al conjunt del país, segons els reculls del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). Els experts han qualificat el període de càlid a bona part de Catalunya, especialment a l’extrem nord-est, però amb excepcions a sectors de l’altiplà Central, Prepirineu i Pirineu, on les temperatures han estat més baixes. El mes ha estat sec al conjunt de Catalunya i molt sec a àrees de l’altiplà Central i la conca de l’Ebre. En canvi, en àrees del quadrant nord-est i punts del Prepirineu, delta del Llobregat, la Noguera i el Segrià es pot qualificar de plujós a causa d’episodis tempestuosos.

La situació meteorològica del mes de setembre ha estat marcada per un predomini de les altes pressions, que s’estenien des de l’Atlàntic abraçant bona part d’Europa occidental. Amb aquesta configuració, les pertorbacions atlàntiques amb una direcció nord-oest a sud-est s’han aprofundit a la Mediterrània occidental provocant juntament amb la temperatura alta de l’aigua una inestabilització de l’atmosfera en aquesta àrea. Aquestes depressions han afectat Catalunya produint tempestes amb una distribució espacial de les quantitats de precipitació molt irregular.

La conseqüència més destacable ha estat que aquestes àrees de baixes pressions de direcció nord-est a sud-oest, han provocat que la precipitació fos remarcable en àrees del quadrant nord-est del país -per sobre dels 100 mil·límetres mensuals a punts del Prepirineu i Empordà- i, en canvi, molt modesta al sud de Catalunya -per sota dels 10 mil·límetres a àmplies zones de la conca de l’Ebre.

Pel que fa a les temperatures, des de l’SMC es destaca la massa d’aire càlid provinent del nord d’Àfrica que va afectar Catalunya entre els dies 4 i 7 provocant un episodi de temperatura excepcionalment alta en un mes de setembre, amb registres al voltant dels 40 graus a punts de la vall de l’Ebre. En algun punts, com a l’Observatori de l’Ebre, a Roquetes, que té registres des del 1905, el dia 5 va registrar una màxima de 41,5 graus, rècord absolut en un mes de setembre. Al llarg de l’episodi, 106 de les 135 estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades van registrar la temperatura màxima més alta de la seva sèrie en un mes de setembre.

Més endavant del mes, entre el 8 i el 15, hi va haver tempestes localment importants. L’arribada d’una massa d’aire fred en altura associada a una àrea de baixes pressions provinent del nord de la Mediterrània occidental va marcar l’inici d’un episodi de tempestes localment fortes, que es va reactivar amb l’arribada d’un front fred el dia 13. Les quantitats diàries més destacades registrades a les estacions gestionades per l’SMC van ser 110,8 mil·límetres a Guixers - Valls (Solsonès); 107 a la Bisbal d’Empordà (Baix Empordà); 97,2 a Gisclareny (Berguedà), i 95,1 a Cadí Nord (2.143 m) - Prat d’Aguiló, a la Cerdanya. A més es va superar el llindar de 20 mil·límetres en 30 minuts a algunes estacions de la XEMA.

Durant el dia 17 va començar un episodi de tempestes, causat per l’arribada d’aire fred en altura associat a una pertorbació ubicada al golf de Gènova. Els ruixats i xàfecs anaven localment acompanyats de tempesta i calamarsa. La baixada de temperatura va provocar que la cota de neu caigués fins als 2.100 metres aproximadament, causant la primera enfarinada de la temporada al vessant nord del Pirineu. Les quantitats diàries més destacades van ser 36,7 mil·límetres a Fogars de la Selva (Selva); 30 a les Planes d’Hostoles (Garrotxa); 23,2 al Lac Redon (Val d’Aran), i 22,8 al Pantà de Sau (Osona).

A partir del dia 23, Catalunya va quedar afectada pel pas d’un front atlàntic que es va aprofundir al golf de Gènova. Les precipitacions van ser intenses al quadrant nord-est del país, però només esporàdicament van afectar a la plana de Lleida, Litoral, Prelitoral i Prepirineu occidental. Van caure 72,3 mil·límetres a Igualada (Anoia); 67,7 al pantà de Darnius - Boadella (Alt Empordà); 66 a l’Observatori Fabra de Barcelona (Barcelonès), i 64,2 al Port de Barcelona - ZAL Prat (Baix Llobregat).

La precipitació va ser molt intensa en alguns moments, superant-se els 20 mil·límetres en 30 minuts a 20 estacions de la XEMA ubicades fonamentalment al litoral i prelitoral Central i Sud, la plana de Lleida, i el Prepirineu. Durant el dia 23 es van superar els 40 en 30 minuts a Vallfogona de Balaguer (Noguera) amb 52,8; Parc Natural del Garraf - el Rascler (Baix Llobregat) amb 43,0, i Seròs (Segrià) amb 40,7. Al llarg del dia 25 cal remarcar els 50,6 mil·límetres en 30 minuts al pantà de Darnius - Boadella (Alt Empordà).