El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va situar el referèndum en diumenge i va remarcar que no pot ser pels volts de la Diada, ja que això incompliria el requisit internacional de no utilitzar jornades assenyalades per fer «decantació del vot». En declaracions a Rac 1, va apuntar que la data s'escollirà en funció del calendari d'aprovació de les lleis de desconnexió, i es va posar com a marge uns quinze dies després de la Diada amb el 24 de setembre com una bona data. Això sí, es va obrir a endarrerir la data si el referèndum es pacta amb l'Estat, també el quòrum o la pregunta. En tot cas, va dir que la conseqüència d'una victòria del «sí» seria la proclamació de la independència.

A més, va garantir que no permetrà que el Govern espanyol utilitzi una negociació com a maniobra per després no fer res. «Quan seiem a negociar hi ha d'haver la voluntat de convocar un referèndum sense línies vermelles, amb un període raonable, i ens hem de dotar d'un calendari de fites que es puguin anar comprovant», va indicar. Més tard, el conseller d'Afers Estrangers, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, va assegurar al diari Ara, que l'oferta a l'Estat «no és eterna»i caducarà el juliol del 2017.

Pel que fa a la participació, ?Puigdemont no va voler establir cap xifra perquè la recomanació internacional es que no es faci «per no facilitar el boicot», però va constatar que el resultat no seria vàlid amb un 15, un 25 o el 37% de participació del referèndum del Brexit. Tot i això, el president va assegurar que s'adequarà al màxim als estàndards internacionals. Sobre l'edat de participació, va recordar que la llei electoral la fixa en els 18 anys, tot i que podria canviar.

El president ja va marcar una primera visita a Madrid per explicar les seves intencions: el dilluns 10 d'octubre participarà en una conferència col·loqui. De moment, va recordar Puigdemont, no pot picar a cap porta perquè l'Executiu segueix en funcions i «l'alternativa s'està escorxant en directe».

La CUP aposta per fixar la data

Per la seva part, la diputada de la CUP Anna Gabriel va apostar per fixar la data del referèndum en el Debat de Política General i va avançar que és molt probable que el seu grup porti una proposta de resolució en aquest sentit. Ara bé, també acceptarien deixar-ho obert i concretar-ho en un termini breu «d'un mes o dos» i «segurament també estarem treballant en la bona direcció», va argumentar en declaracions a Catalunya Ràdio. També va reclamar una taula de treball que abordi tots els detalls del referèndum i va apostar perquè sigui el Parlament qui el convoqui.

Finalment, entre els crítics, la líder de Ciutadans i cap de l'oposició, Inés Arrimadas, va tornar a acusar ahir Puigdemont de «tancar els ulls a la realitat» amb un referèndum amb el qual reconeix, a més, que «no avancen en el seu projecte separatista», va assegurar.