El Parlament de Catalunya va renovar ahir la seva confiança en el president català, Carles Puigdemont, que va rebre l'aval dels diputats de Junts pel Sí (JxSí) i la CUP, encara que no va poder arrencar encara el compromís de l'esquerra anticapitalista per tirar endavant els Pressupostos per al 2017.

Després que dimecres el president avancés el seu nou full de ruta cap a la independència, que passa per la convocatòria d'un referèndum al setembre del 2017, Puigdemont va rebre ahir el reconeixement dels 72 diputats de JxSí i la CUP, davant dels 63 vots en contra de Ciutadans, el PSC, Catalunya Sí que es Pot i el PPC. El referèndum, amb o sense l'aval de l'Estat, va recollir l'adhesió de la CUP i va obrir vies de col·laboració amb Catalunya Sí que es Pot, el president del qual, Lluís Rabell, va coincidir amb el president en la seva predisposició a explorar «aliances», tot i que van votar en contra en la qüestió de confiança.

En el mes de juny, després que la CUP sumés els seus vots amb la resta de l'oposició per tombar el projecte pressupostari del Govern per a 2016, Puigdemont va donar per trencat l'acord de legislatura amb els anticapitalistes i va anunciar que se sotmetria a una qüestió de confiança per saber si compta o no amb el suport de la cambra.

Una de les seves exigències era garantir-se no només la confiança de la majoria absoluta de la cambra, sinó tenir la certesa que el plenari no tombarà els pressupostos per al 2017. Ahir, Puigdemont va fer una crida a la CUP a no «espatllar» una «oportunitat» que «pot ser de les últimes» perquè els catalans tinguin un Estat independent i va avisar la CUP que el referèndum serà «inviable» si posen «traves» al camí sobiranista i repeteixen el veto als pressupostos.

La CUP, tot i donar la confiança, no es va comprometre amb l'aprovació dels comptes fins que no els vegi. Segons la portaveu de la CUP, Anna Gabriel, el seu vot a favor d'ahir «no li dóna carta blanca per pressionar políticament i obligar una formació política a votar una cosa en quà no creu», tot i que va dir que no rebutgen la «possibilitat de donar suport» als comptes de 2017. Gabriel va proposar una pregunta del referèndum amb resposta binària: «Vol que Catalunya es converteixi en una República independent?», i va exigir que en el debat de política general de la setmana que ve es fixi una data per a la celebració, que Puigdemont va situar en la segona quinzena de setembre del 2017.

Amb qui va tenir, en part, bona sintonia el president, va ser amb Catalunya Sí que es Pot. Lluís Rabell i Puigdemont es van emplaçar a explorar una possible agenda sobiranista compartida, encara que topen en la hipòtesi de celebrar-ho sense l'autorització de l'Estat, fet que en part va motivar que la confluència d'esquerres votés ahir en contra del president.

Al terme de la votació, Puigdemont es va aixecar del seu escó per anar a saludar un per un els seus consellers i, després, va anar pujant els esglaons de l'hemicicle per estrènyer la mà als diferents líders de l'oposició: Inés Arrimadas (C's), Miquel Iceta (PSC), Lluís Rabell (CSQP), Xavier García Albiol (PPC) i Anna Gabriel (CUP). Puigdemont va superar així la qüestió de confiança, que en cas d'haver sortit derrotat hauria forçat la seva destitució i Catalunya s'hauria encaminat a unes noves eleccions.