El president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos, va remetre una carta al Ministeri de l'Interior renunciant a la medalla al mèrit policial per preservar la seva imparcialitat i independència i per ser «poc oportuna», quan ell és un dels que han de jutjar la consulta del 9-N. La sala que presideix Barrientos va avalar, en un acte del passat 15 de setembre, la decisió de deixar a un pas de judici l'expresident Artur Mas i les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega, pels delictes de prevaricació i desobediència en la consulta del 9-N.

En aquest context i després de conèixer que el Ministeri de l'Interior pretenia condecorar-lo amb motiu de la festivitat dels Àngels Custodis, patrons de la Policia Nacional, el president del TSJC ha remès una carta al Ministeri de Jorge Fernández Díaz amb la qual, segons van confirmar fonts del TSJC, Barrientos declina la distinció.

Barrientos ha traslladat el seu agraïment i el reconeixement a l'«abnegada labor diària dels agents de la policia nacional, així com la seva determinant contribució a la feina judicial», van abundar les fonts consultades, que van informar que, no obstant això, el president del TSJC entén que en «les circumstàncies actuals de màxima ?exigència per part de la societat d'aparença d'imparcialitat i independència, resultaria poc oportuna», diu en la missiva.

Barrientos considera així que com a president del TSJC ha de mantenir una «permanent equidistància per enfortir la confiança dels ciutadans en la institució», explica en la seva missiva a Interior.

El president del TSJC serà un dels tres magistrats que haurà de jutjar l'expresident català Artur Mas perquè el president del TSJC presideix tots els judicis que celebra aquesta institució judicial.

Actualment, el procés judicial contra les persones implicades en la consulta sobiranista del 9-N està a l'espera que la Fiscalia i la resta d'acusacions presentin els seus escrits de qualificació.