El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, va advocar ahir per una «refundació» de l'Estat autonòmic a Espanya que serveixi per reconèixer la diversitat territorial a través d'una reforma constitucional en clau federal i per poder «obrir una finestra» de «diàleg lleial» amb Catalunya.

Puig va protagonitzar la conferència Competitivitat mediterrània i gestió de la diversitat al Cercle d'Economia de Barcelona, amb la presència entre els assistents del líder del PSC, Miquel Iceta, la secretària d'Organització del PSC, Assumpta Escarp, l'exprimer secretari del partit Pere Navarro o l'expresident Jordi Pujol.

En la seva intervenció, Puig va posar èmfasi en la «gestió de la diversitat», fet que té «especial eco» a la seva comunitat o Catalunya. «Sense aquesta diversitat i el seu reconeixement institucional, Espanya no hauria progressat com ho ha fet», va recordar Puig.

Tot i això, el president valencià va lamentar l'«estat centralista latent» que «només és capaç d'identificar part de la realitat del país» i que «ara difon per tot arreu qualsevol aspecte criticable de les comunitats, mentre guarda silenci o com a màxim una discreta crítica dels errors, insuficiències, oblits o desviacions de l'administració central», va assegurar ahir.

Davant les «elit centralistes que han reviscut» i han aprofitat la crisi econòmica per responsabilitzar a les comunitats autonòmiques dels «mals del país», mentre a Catalunya «emergeix un estat d'opinió a favor de la desunió», Puig va considerar que «és urgent la resposta a la crisi territorial» per evitar la «desafecció i l'enfrontament». Per aquest motiu, va considerar «necessari refundar l'estat autonòmic», cosa que passa per la reforma de la Constitució, impulsar un Senat federal, una presència equilibrada de les institucions estatals, la cooperació entre administracions i una reforma del finançament autonòmic.

La reforma constitucional, va defensar el president de la Generalitat valenciana, ha de fer-se des del «diàleg permanent, normalitzat i obert», a més que des del Govern central «s'entengui que els catalans mereixen l'obertura d'una finestra de diàleg lleial», que «ha de reivindicar que Espanya és més amb Catalunya i Catalunya més amb Espanya», va sentenciar.