El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, defensarà avui -durant la qüestió de confiança- un referèndum amb condicions com la millor fórmula per culminar el procés en el seu discurs de la qüestió de confiança, van confirmar fonts coneixedores. Caldrà veure, però, quin és el nivell de concreció del seu discurs i les novetats que aportarà sobre la seva execució. De fet, Puigdemont sempre ha reconegut que el referèndum és el millor instrument per validar la independència, però ha avisat que cal que sigui factible i que superi tots els tests d'estrès internacionals. En tot cas, el president insistirà en primer terme a reclamar una consulta pactada amb l'Estat, tal i com va avançar en una trobada amb corresponsals estrangers amb motiu de la Diada.

La seva aposta per culminar el full de ruta passa per un referèndum però amb condicions. El president, que sempre ha defugit el terme «unilateral», plantejarà primer a l'Estat una consulta pactada com a via també per superar l'actual situació de bloqueig polític a Espanya. Tot i que no té gaires esperances, considera que cal esgotar totes les possibilitats de diàleg i negociació amb l'Estat. Feta aquesta oferta, subratllarà que el referèndum és la fórmula ideal per validar la independència, perquè és la que permet comptar amb més claredat el nombre de vots a favor i en contra. Ara bé, alhora plantejarà certes condicions, que en algunes declaracions ja ha anat avançant. «Ha de ser factible, segur, integrador i participatiu. Ha de tenir els estàndards acceptats pel món en termes de participació, de validació de resultats, de garanties del procés, i ha de superar totes les proves d'estrès a les quals un mecanisme d'aquestes característiques s'ha de sotmetre», va apuntar just l'endemà de l'Onze de Setembre.

La mateixa portaveu del Govern, Neus Munté, va remarcar ahir que el Govern estudia tots aquells instruments que «ofereixin garanties, que siguin verificables i interpretables des del punt de vista internacional i que passin per donar la veu a la ciutadania». Caldrà veure la concreció que aportarà Puigdemont sobre aquestes garanties i respecte al calendari, i quines novetats anuncia pel que fa a la seva execució. Ell ha comptat amb l'assessorament del director de l'Institut d'Estudis de l'Autogovern, Carles Viver i Pi-Sunyer. En tot cas, les eleccions constituents continuen en la recambra com a alternativa per validar la independència en cas que es consideri que el referèndum no és factible.

El president afronta la qüestió de confiança amb el suport dels partits independentistes i de les entitats de la societat civil, tot i que alguns consellers han plantejat els seus dubtes sobre el referèndum.

La CUP ja va garantir fa dies que donaria suport a la qüestió de confiança, fins i tot encara que no es parlés de referèndum unilateral. Munté va assegurar que el Govern encara aquesta fita amb «tranquil·litat» i amb «consens absolut» sobre la voluntat de culminar el procés. Tot i que el vot de la CUP sembla segur, des del PDC insisteixen a recordar que donar suport a la qüestió de confiança implica també avalar els pressupostos, i que el referèndum en cap cas pot ser moneda de canvi o condició.

Puigdemont reunirà el grup parlamentari de JxSí tot just abans del seu discurs i n'avançarà als seus diputats els trets bàsics. Jordi Turull va confirmar aquest mateix dimarts que la intervenció del president inclourà concrecions sobre com ha de culminar el full de ruta.

C's no veu estabilitat al govern

D'altra banda, el portaveu adjunt de Ciutadans al Parlament, Fernando de Páramo, va considerar «ridícul» que el president se sotmeti a una qüestió de confiança quan ni tan sols té l'«estabilitat» dels «socis» d'ERC i la CUP i dels membres del seu Govern, en referència al conseller de Cultura, Santi Vila. En roda de premsa a la cambra catalana, el dirigent de C's va criticar que el «gran projecte» de Puigdemont sigui «anar convocant referèndums fins que el resultat li vagi bé», i va recalcar que en les eleccions del 27-S la «majoria dels catalans va dir que volien seguir sent part d'Espanya».

També el portaveu del PPC, Enric Millo, va acusar el president de «degradar» la cambra amb una qüestió de confiança de «comèdia» per «donar una nova pastanaga a la CUP, que se l'empassarà a canvi de compromisos impossibles».

Finalment, des de Catalunya Sí que es pot, Albando Dante Fachín va demanar a Puigdemont que «aclareixi» com queda el full de ruta sobiranista i «surti de l'ambigüitat» i va recordar que sempre han propugnat un referèndum.