El conseller de Cultura, Santi Vila, va celebrar ahir l'èxit dels «perfils centristes» a les eleccions basques i gallegues de diumenge i es va mostrar esperançat que aquests resultats marquin el començament d'«un cicle nou».

Des del seu compte personal a Twitter, Vila es va fer ressò de les victòries del PP d'Alberto Núñez Feijóo a Galícia i del PNB d'Iñigo Urkullu al País Basc. «A Euskadi, a Galícia... L'electorat premia els perfils centristes. Comença un cicle nou? Tant de bo!», va escriure.

Vila va creuar algun missatge amb la periodista Pilar Rahola, que també des de Twitter va replicar al seu primer tuit: «Enyores la vella Convergència? Et recordo que es pot ser molt centrista amb concert econòmic i sense patir una brutal espoliació fiscal».

El conseller va respondre poc després que «l'èxit del procés» sobiranista «dependrà de si el liderem liberals progressistes o revolucionaris» i va voler deixar clar que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, «té a pocs tan lleials com jo». Rahola li va advertir que «lloar Urkullu a les portes de la moció de confiança, quan tots els adversaris el posen com a model contra el procés, no és gaire bonic» i va concloure: «Em resulta molt difícil d'entendre aquest míssil que acabes d'enviar a (Artur) Mas i al president Puigdemont».

«Centra't, conseller, centra't»

L'exportaveu de la CUP al Parlament David Fernández també va voler intervenir en la conversa amb un lacònic tuit dirigit a Vila: «Centra't, conseller, centra't».

En canvi, el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, va declinar valorar les paraules del conseller de Cultura. Sobre el País Basc, va destacar el fet que «hi ha una majoria molt clara a favor del dret a decidir» la qual cosa, al seu entendre, hauria de traduir-se en actuacions polítiques concretes. A més, va felicitar Bildu i el BNG per haver obtingut a les eleccions «uns bons resultats», tenint en compte les diverses dificultats que havien d'afrontar en els comicis del País Basc i a Galícia.

Sabrià va expressar la felicitació en una roda de premsa en la qual va apuntar que «és difícil saber el que passarà en els pròxims dies, però volem felicitar Bildu i el BNG» i «estem convençuts que sabran treure partit a les dificultats».