El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va recordar ahir que és «imprescindible» tenir pressupostos per fer efectiva la reducció a la meitat del temps d'espera a proves diagnòstiques i visites als especialistes, i en un 10% el nombre de pacients per operar. Ho va dir durant la visita al nou bloc quirúrgic de l'Hospital Vall d'Hebron, on va agrair l'esforç del col·lectiu «més perjudicat» per la manca de finançament per fer que Catalunya sigui «un referent» al món en assistència sanitària. El gerent de l'Hospital, Vicenç Martínez, va destacar que 1 de cada 3 ciutadans operats en centres públics, s'intervé a Vall d'Hebron, un fet que pot millorar encara amb les noves instal·lacions.

Puigdemont va recordar la importància de poder aprovar pressupostos per poder tirar endavant un pla, amb 96 milions de finançament, per poder reduir les llistes d'espera, a la meitat, en els casos de proves diagnòstiques i visites als especialistes, i en un 10% el nombre de persones que esperen ser operades a Catalunya. Per Puigdemont, Catalunya té un dels millors sistemes sanitaris d'Europa i malgrat les limitacions econòmiques, va recordar que aquest primer semestre, Catalunya ha pogut augmentar un 4% les intervencions quirúrgiques en llistes d'espera, un 24% les proves diagnòstiques i un 19% les primeres visites de consultes externes.

L'Hospital Vall d'Hebron, el centre hospitalari més gran del país, malgrat les limitacions de pressupost ha augmentat la seva activitat assistencial els darrers anys. El president va recordar que el pla de millores de l'Hospital Vall d'Hebron compta amb un pla de millores de 34 milions que inclou una nova unitat de crítics amb 26 punts de tractament i una nova àrea de rehabilitació amb 20 boxes per a pacients que no facin el postoperatori. Puigdemont va destacar la voluntat dels seus predecessors en apostar per un equipament com és el nou bloc quirúrgic, «a llarg termini» i va agrair l'esforç de tots els professionals sanitaris que ho han fet possible. Per a Puigdemont ha estat clau el suport del col·lectiu «més perjudicat» per la manca de finançament. Així, va agrair la professionalitat, contribució «insubornable» que permet que Catalunya sigui un referent al món en «excel·lència sanitària» sense «escatimar ambició i professionalitat».

El gerent de l'Hospital va qualificar de «fita històrica» la inauguració d'ahir i va remarcar que les noves instal·lacions permetran augmentar l'activitat quirúrgica al centre, que ja és alta, fent que 1 de cada 3 pacients que s'operen a Catalunya ho fan a Vall d'Hebron, i el centre registra un 30% més d'activitat que el segon hospital català. Martínez va destacar la participació dels professionals sanitaris a l'hora de dissenyar els nous quiròfans, de manera que són més còmodes i confortables per treballar-hi. Per Martínez són «els millors quiròfans» d'Europa.