El portaveu del PDC al Congrés dels Diputats, Francesc Homs, va haver de matisar les manifestacions que va fer a Catalunya Ràdio on ahir va apuntar que el PDC i ERC hauran de valorar la seva estratègia al mes d'octubre davant una hipotètica investidura de Pedro Sánchez i elegir si mantenen el referèndum com a condició per facilitar el govern de Sánchez -fet que davant el "no" del PSOE suposaria la continuïtat de Rajoy- o bé optar per «fer fora» Rajoy de La Moncloa. En un missatge al seu compte de Twitter, i davant les informacions que apuntaven que el portaveu del PDC sospesa facilitar la investidura de Sánchez sense referèndum, Homs va recordar que durant l'entrevista va dir «ben clar: si no hi ha referèndum no podem votar Sánchez». «Suggereixo escoltar l'entrevista», va dir. acn/ddg barcelona

L'exconseller Francesc Homs va assegurar ahir que un «intermediari en nom del Govern» espanyol li va traslladar abans de la consulta sobiranista que l'executiu central no es querellaria si el Govern català no feia cap roda de premsa el 9 de novembre del 2014 per oferir els resultats de la votació.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, el portaveu al Congrés, després de la seva compareixença dilluns davant el Tribunal Suprem, va explicar que aquest és un dels arguments pels quals considera que el procés judicial per la consulta sobiranista del 2014 és «polític». «Se'm va fer arribar un missatge pel qual si no fèiem la roda de premsa ells no farien res, la qual cosa em semblava surrealista i ridícula», va expressar Homs, que era conseller de Presidència i responsable de comunicació de la Generalitat al novembre del 2014.

No obstant això, el llavors president de la Generalitat, Artur Mas, i la seva vicepresidenta, Joana Ortega, van comparèixer la nit del 9-N en roda de premsa per oferir els resultats de la consulta, un acte que serveix ara de prova per investigar el paper del Govern en l'anomenat «procés participatiu». Homs va assegurar ahir que li va fer arribar el missatge una persona «intermediària» que actuava «en nom del Govern» central, encara que no va revelar el nom i va admetre que tampoc pot «demostrar» l'esmentada conversa. En tot cas, va assenyalar que el Govern espanyol «això del Dret ho porta a conveniència», en funció de «si et portes bé o malament», cosa que depèn de «si fas una roda de premsa».

Munté nega «cap pacte»

Poc després, la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, va descartar que hi hagués «cap pacte» amb el Govern central abans de la consulta i va recordar que es va celebrar finalment la roda de premsa de valoració protagonitzada per Artur Mas. En laroda de premsa després de la reunió del Govern català, Munté, que també era consellera en l'anterior Govern d'Artur Mas, es va remetre «al que va succeir», en al·lusió a aquella roda de premsa.

Preguntada per si el Govern va valorar en aquell moment una suposada oferta del Govern central tal com va suggerir Homs, la portaveu de la Generalitat va respondre que «les deliberacions del Consell Executiu són privades». Malgrat no aclarir si es va debatre en el Govern de llavors la suposada oferta de l'executiu central, Munté va remarcar que quedaria «desmentit» qualsevol eventual acord només amb la imatge d'Artur Mas oferint la roda de premsa el 9 de novembre del 2014.