El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha constatat que al Tribunal Suprem s'ha viscut aquest dilluns "el dia de la vergonya" amb la declaració de l'exconseller Francesc Homs pel 9-N. Puigdemont ha qüestionat la "salut democràtica" de l'Estat per jutjar l'expresident de la Generalitat i tres exconsellers pel "delicte criminal de posar les urnes". De fet, ha trobat un "escàndol" que es produeixi aquesta situació alhora que "un ministre que ha destinat diners públics per finançar la guerra bruta per empastifar l'independentisme no dona explicacions". "Si es produís una condemna, no es condemnarà Homs o Mas, sinó que tots ens sentirem condemnats", ha avisat.

En roda de premsa conjunta amb Ximo Puig després de reunir-se amb ell al Palau de la Generalitat valenciana, Puigdemont ha considerat "inacceptable" que un responsable polític hagi declarat aquest dilluns en una demanda penal "per haver permès que la gent expressió la seva opinió, pel delicte criminal de posar les urnes". I ho ha contrastat, a més, amb les gravacions del ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díez, conspirant amb l'exdirector de l'Oficina Antifrau Daniel de Alfonso, per perjudicar l'independentisme.

Al seu parer, un Estat on es viuen aquestes dues situacions "no pot ser considerat de salut plena democràtica", i ha recordat que tot just fa dos anys que Escòcia va poder votar lliurement sobre la independència en un referèndum acordat amb el govern britànic.

En preguntar-li per una eventual condemna, ha dit que espera que no es produeixi, perquè "aquest és un assumpte polític que reclama respostes polítiques". En tot cas, ha advertit que si finalment arribés, això implicaria tot el poble català i requeriria una reacció "que no pot ser una simple expressió de la queixa". "Les conseqüències van molt més enllà. Quan un poble sent el tracte de menyspreu de la seva voluntat de ser i decidir, aleshores es evident que la reacció no pot ser una nota de premsa de queixa", ha dit.