L'exconseller de Presidència de la Generalitat i portaveu del Partit Demòcrata Català (PDC) al Congrés, Francesc Homs, va assegurar ahir en l'acte de suport als encausats pel 9-N organitzat a Arenys de Munt que avui declararà davant el Tribunal Suprem (TS) en nom del "conjunt" de Catalunya.

"No hi aniré en nom del meu partit ni de la meva filiació política, sinó en nom del conjunt d'un país", va assegurar, a partir d'on va subratllar que "representem uns valors, una determinació, una voluntat insubornable i inalterable, que és la llibertat del nostre país a través de les urnes per aconseguir un estat independent", va sentenciar Homs. L'exconseller, que declararà avui davant el Tribunal Suprem en relació amb l'organització de la consulta sobiranista del 9-N, va rebre ahir, juntament amb l'expresident de la Generalitat Artur Mas, un homenatge de molts veïns d'Arenys de Munt, la localitat on fa 7 anys es va organitzar la primera consulta sobiranista.

Artur Mas i Francesc Homs van ser rebuts amb aplaudiments i crits d'independència en el VII Aplec per la Independència d'Arenys de Munt, on l'expresident de la Generalitat va anunciar que avui serà a Madrid al costat de l'exconseller "per a donar-li suport davant els tribunals espanyols".

Determinació i serenitat

"Em produeix més respecte l'homenatge d'avui per tot el que representeu gent com vosaltres i com tantes altres persones que hi ha al país, que no el que em toca fer a Madrid", va confessar Homs, dirigint-se als assistents a l'acte d'Arenys de Munt. L'exconseller de Presidència va reivindicar que "hem de transmetre amb determinació i serenitat a aquella gent que no vol escoltar que la llibertat del nostre poble és un fet que ja ha començat".

Un acte d'obediència

Per la seva banda, l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, va reivindicar que la consulta del 9-N no va ser un acte de desobediència sinó d'obediència a la voluntat dels catalans. "Vam obeir al poble de Catalunya, que ens havia demanat les urnes votar pel futur polític del país", va defensar Artur Mas.

L'expresident de la Generalitat va criticar també que l'Estat "no mou fitxa", però sí que ho fa "als despatxos dels ministeris per muntar operacions per desprestigiar davant el poble de Catalunya els principals líders sobiranistes del país". Després d'anys de mobilitzacions cíviques i pacífiques, Artur Mas va assegurar que Catalunya "es mereix poder decidir el seu futur i convertir-se en una nació lliure entre les nacions lliures del món".

Impotència per part de l'Estat

En el marc de la declaració de l'exconseller Francesc Homs per la seva implicació a la consulta del 9-N, el conseller de Justícia de la Generalitat, Carles Mundó, va assegurar ahir en una entrevista a TV3 que l'Estat "demostra impotència" a l'hora de "gestionar políticament" la qüestió catalana. Mundó va advertir que avui "assistirem a un diàleg de sords en què per part del Tribunal la decisió segur que ja està presa i és la d'insistir en voler veure connotacions penals a una qüestió que responia simplement a la voluntat de donar veu als ciutadans en un procés participatiu que no tenia efectes jurídics".

En aquest sentit, Mundó va afegir que "és evident" que el 9-N "no es va produir cap irregularitat" i va assenyalar que "enlloc on hi hagi una sensibilitat democràtica normal s'entén que algú pugui ser jutjat per haver posat unes urnes i demanar l'opinió dels ciutadans".