Agents socials, econòmics i representants polítics de Catalunya i el País Valencià han urgit aquest dilluns a un canvi d´actitud per part del govern espanyol envers les obres del Corredor Mediterrani així com a executar les inversions pendents amb "agenda creïble". Així ho ha exposat la consellera valenciana d´Habitatge i Obres Públiques María José Salvador, encarregada de llegir les conclusions de la cimera bilateral, que s´ha celebrat al palau de la Generalitat Valenciana. El document reclama la concreció de la configuració tècnica del Corredor pel que fa a la línia ferroviària, la creació i nomenament de la figura d´un coordinador tècnic per elaborar un eix ferroviari que ha de ser "d´alta capacitat, eficient i capil€lar, que connecti amb la resta de territoris i xarxes locals, multimodal i digitalitzable".

Així mateix, Salvador ha anunciat l´acord entre els dos govern per iniciar accions conjuntes de reclamació al govern espanyol de l´execució d´actuacions al tram Castelló-Tarragona i per demanar a la Unió Europea una especial atenció al Corredor Mediterrani i als colls d´ampolla de l´estat francès, a Perpinyà i Montpeller.

La consellera ha remarcat el consens entre els dos governs i la voluntat d´ampliar sinèrgies i treballar conjuntament per unes infraestructures de qualitat que creïn "igualtat d´oportunitats entre les nostres empreses".

Posteriorment, el president Carles Puigdemont ha pres el torn de paraula i ha proclamat que el període de les queixes ha finalitzat i ha mostrat la seva voluntat que s´inicii el període de les execucions. "No podem esperar més, la gent a qui servim no pot esperar més", ha dit, afegint que es tracta d´una pèrdua d´oportunitat que perjudica la competitivitat de les empreses.

Puigdemont ha remarcat que aquesta cimera suposa "un clam fort" que reclama que no es pot fer política "d´esquenes a la Mediterrània". El president ha conclòs que ara s´inicia un període entre Catalunya i el País Valencià que ha d´estar presidit per la fluïdesa i la normalitat de relacions amb l´expectativa conjunta que els ciutadans tinguin feina de qualitat, competitivitat i generació de riquesa.

El cap del govern català s´ha mostrat convençut que després d´aquesta cimera el govern espanyol "tindrà menys oportunitats per justificar que hores d´ara ja és injustificable".

Al seu torn, Ximo Puig ha donat la benvinguda a la representació catalana, ha dit que ha passat "massa temps de massa incomunicació" i ha assegurat que per primera vegada en la recuperació democràtica es produeix una cimera d´aquestes característiques entre Catalunya i el País Valencià. Amb tot ha dit que els dos governs normalitzat les relacions, anant per darrere del que ja és normal i habitual a la societat civil i empresarial.

El cap del Consell ha reclamat un "canvi profund" d´actitud i ha lamentat que hi hagi més comprensió a Brussel€les que a Madrid. Puig ha dit que avui s´ha fet "un gran pas" i s´ha posat una pedra en el que ha de ser "el definitiu camí d´anada i tornada, de diàleg permanent".

Fins a València s'han desplaçat representants del món econòmic, social i local català. Han assistit a la cimera els alcaldes de Tarragona, Girona i Vilafranca del Penedès, així com els presidents del Port de Tarragona i Barcelona. Els ajuntaments de la capital catalana i de Granollers també han enviat representants. Han participat, així mateix, portaveus de la patronal química AEQT i de CEPTA; de Foment del Treball i Pimec; dels sindicats UGT, CCOO, USOC i Unió de Pagesos; de FERRMED; de les cambres de comerç de Terrassa, Manresa, Tarragona i Terres de l'Ebre; de les universitats Rovira i Virgili, Vic i Politècnica de Catalunya, de les quatre diputacions i els delegats territorials del Govern.

Pel que fa als grups parlamentaris, C's ha estat representat per la seva líder al Parlament, Inés Arrimadas, que ha coincidit amb Puigdemont a l'Euromed i ha fet un cafè amb ell al bar. De la resta de partits hi ha participat Germà Bel (JxSí), Hortènsia Grau (CSQP), Rosa Maria Ibarra (PSC) i Santi Rodríguez (PPC).