L'ANC ha reclamat la inclusió d'un referèndum d'independència en el full de ruta del procés després de "l'èxit" de les mobilitzacions de l'11 de setembre. Ho ha fet a través de la "Declaració de Castelló d'Empúries", un document aprovat al plenari del Secretariat de l'Assemblea Nacional Catalana, que s'ha celebrat aquest dissabte en aquest municipi de l'Alt Empordà. La declaració mostra la determinació d'aquesta entitat perquè aquesta sigui l'última Diada en què "estiguem sotmesos la a legalitat espanyola" i insta a les forces polítiques i socials a "complir un full de ruta unitari". Segons l'Assemblea, la societat civil està "a punt per culminar el procés d'independència de Catalunya, sense més dilacions".

A la "Declaració de Castelló d'Empúries" l'ANC també s'adreça a la comunitat internacional perquè "reconegui la voluntat democràtica" de Catalunya. "No descansarem en la nostra feina per ampliar el suport popular a la República Catalana i ens esforçarem per avançar cap a una societat més justa, més pròspera i més democràtica", assegura el document.

En aquest sentit, el Secretariat de l'ANC es compromet a seguir "treballant amb el màxim compromís i la màxima exigència per garantir la celebració del referèndum". Una eina que, segons l'entitat, és "el mecanisme més nítid i inclusiu per arribar a la independència". "No ens estalviarem cap esforç per aconseguir la victòria", assegura.

En darrer terme, l'ANC es compromet a "defensar" les institucions i els representants legítims que "prenguin les mesures apropiades per culminar el procés cap a la llibertat" de Catalunya.