El portaveu al Congrés del Partit Demòcrata Català (PDC), Francesc Homs, va detallar ahir que apel·larà a la jurisprudència per demostrar que no va desobeir amb la seva participació en la consulta sobiranista del 9 de novembre del 2014, quan era conseller de Presidència del Govern d'Artur Mas.

La desobediència és un dels delictes pels quals el Tribunal Suprem (TS) l'ha citat a declarar en qualitat d'investigat demà, juntament amb els de prevaricació i malversació.

"Se'ns acusa de desobediència. Hi ha basta jurisprudència sobre què és desobediència i res coincideix amb els fets del 9-N", va sostenir ahir Homs en roda de premsa a la seu barcelonina del partit hereu de CDC.

Homs va assegurar tenir "moltes ganes" de declarar davant el TS, si bé va criticar que es tracta d'un judici "arbitrari, polític i partidista" que no s'hauria d'haver produït.

L'exportaveu del Govern es va reunir dijous passat amb el president català, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, al Palau de la Generalitat, on li van manifestar el seu suport. Un suport que es farà visible el dia en què Homs acudeixi a declarar, quan està previst que una delegació encapçalada per l'expresident Mas l'acompanyi fins a la porta del TS.

També s'espera la presència de membres de l'actual executiu català i representants d'altres forces polítiques i de les entitats independentistes.

Homs declara a Madrid davant el TS i no a Barcelona davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), com van fer els altres encausats pel 9-N, perquè és diputat a la Cambra Baixa.

La coordinadora del partit, Marta Pascal, va retreure que imatges com la de demà serien impensables "en una democràcia normal", pel que veu la citació a Homs com una mostra que "l'Estat espanyol té una democràcia rudimentària i primitiva".

Durant la seva intervenció d'ahir el van acompanyar una quinzena de membres del partit, entre els quals hi havia la vicepresidenta del Govern, Neus Munté, i el portaveu de Junts pel Sí (JxSí) al Parlament, Jordi Turull.

Crítiques d'Interior

Per la seva banda, el Ministeri de l'Interior va advertir ahir a Francesc Homs, que el seu dret de defensa no l'autoritza a "mentir, difamar i calumniar" amb acusacions "radicalment falses" a les Forces de Seguretat de l'Estat i a la resta d'institucions.

Fonts oficials del Ministeri de l'Interior van respondre així a unes declaracions d'Homs, en què va relacionar el titular del departament, Jorge Fernández Díaz, amb una suposada operació policial orquestrada contra polítics nacionalistes.

Homs va denunciar "el degoteig constant" d'informacions sobre com Fernández Díaz hauria suposadament "sobrepassat els límits de l'Estat de Dret" en l'anomenada "operació Catalunya" contra el sobiranisme.

El portaveu nacionalista va avisar a més que podria existir un delicte de malversació si es constata que s'han utilitzat fons públics per finançar informes falsos.

Davant aquestes acusacions, Interior considera que Homs pretén qüestionar el funcionament de les institucions amb l'únic fi de "distorsionar" les raons per les quals haurà de respondre dilluns davant la Justícia.

Per a les fonts oficials del departament que dirigeix Jorge Fernández Díaz, Homs intenta posar en qüestió la investigació "en altres processos judicials", la nul·litat dels quals pretén aconseguir, "amb mitjans tergiversadors".