L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, oferirà a Miquel Iceta la presidència del PSC -i del grup parlamentari durant la resta de legislatura- si és elegida primera secretària, a més de revolucionar l'estructura orgànica del partit i crear la figura de l'«activista socialista. En una entrevista, Parlon va desgranar els seus plans per «modernitzar» el PSC si venç a les primàries a Iceta, en una ambiciosa reformulació interna que s'estendria des de la cúpula fins a la pròpia militància i fins i tot a òrgans interns com el Consell Nacional, per fer-los més «oberts" i "horitzontals». Malgrat que tant Iceta com Parlon van mostrar d'entrada la seva intenció d'explorar un possible pacte, finalment els dos dirigents presentaran la seva candidatura a les primàries del 15 d'octubre, després que els contactes recents no hagin servit per a consensuar un acord que fora acceptat per les dues parts.

«Vam parlar dilluns després de la comissió executiva del partit i vam dir que les propostes (de pacte) que havien escrit algunes persones dels dos equips a cap dels dos ens agradaven. Per tant, anem a primàries», va reconèixer Parlon.

L'alcaldessa va reiterar que els dos dirigents tenen «clar» que «és sà que la militància pugui escollir a la direcció», pel que van decidir competir en unes primàries que han de ser «un procés constructiu i no portar a l'enfrontament, sinó al contrari, a que la gent pugui contrastar propostes i models de partit». «Volem competir pel lideratge, en el bon sentit de la paraula. I el que guanyi és qui ha de garantir una executiva de suma i integració. En aquesta feina crec que estem tots dos», va assegurar Parlon.

En tot cas, va deixar clar que les fórmules de «suma, acord i integració» s'hauran de produir sempre després de les primàries, ja que ella «no veu clar» un acord previ, davant les diferències sobre com ha de ser el lideratge futur del partit. Va explicar que la proposta que ha formulat Iceta i que té intenció d'impulsar si venç a les primàries és formar un «tàndem» al front del PSC, en el que ella seria primera secretària i dirigiria el partit, mentre que Iceta ocuparia el càrrec de president, si bé amb un perfil diferent a l'actual.

D'aquesta manera, a diferència del caràcter sols «honorífic» de l'actual figura del president del PSC -que ostenta l'alcalde de Lleida, Àngel Ros-, la idea de Parlon és dotar aquest càrrec d'un més gran component «institucional», perquè Iceta pogués tenir pes dins i fora del partit, a més de continuar com a líder del grup parlamentari.