La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha sol·licitat al Govern una aportació extraordinària al seu pressupost pel 2017 d'11 milions d'euros, que se sumarien a la dotació pública de 231 milions del darrer exercici. Després de veure com el passat abril l'executiu declinava una petició de 26 milions pels comptes de 2016, el Consell de Govern de la CCMA ha inclòs ara en l'avantprojecte de pressupost de l'any vinent una xifra menor i destinada, segons va exposar ahir al Parlament la seva presidenta en funcions, Núria Llorach, a complir amb la sentència del TSJC que obliga a retornar el 5% retallat dels sous dels treballadors de TV3 i Catalunya Ràdio. Si el Govern accepta, la CCMA disposaria d'un pressupost total de 318 milions.

Així, després de l'intent fallit de la CCMA d'obtenir una aportació pública extraordinària de 26 milions en els comptes del 2016, l'ens ha inclòs en l'avantprojecte de pressupost del 2017 una partida extraordinària d'11 milions per «encarar les despeses» vinculades al retorn del 5% dels sous retallats als treballadors dels mitjans públics.

La presidenta en funcions va exposar que en aquest avantprojecte -ja aprovat i enviat al Govern- els recursos necessaris s'han estimat en 318 milions provinents de la suma d'ingressos de publicitat (76 milions) i l'aportació pública per part de la Generalitat (de 231 milions compromesos, més els 11 extraordinaris que sol·licita l'ens).

Les dues grans àrees de despesa seran la de producció de continguts audiovisuals i inversions, i el «capítol 1» (retribucions al personal), on aniria destinada l'aportació extraordinària demanada al Govern, doncs, segons Llorach, ha de servir «per encarar les despeses sobrevingudes vinculades a la sentència del TSJC i posterior acord pel retorn del 5% dels sous». Amb l'aportació es podrà abordar durant el 2017 el retorn del 5% salarial retallat el 2014, i es deixa d'aplicar aquest descompte en els sous d'aquest exercici.

D'altra banda, el diputat del grup de Junts pel Sí, Sergi Sabrià, va preguntar a Llorach per la situació laboral del treballador de TV3 acusat i posteriorment absolt d'haver filtrat dades dels treballadors de la Corporació. Sobre l'actuació de la CCMA, Llorach va recordar que l'ens públic va decidir no «anar més enllà» ni recórrer la sentència absolutòria el passat mes de juliol. Quant a la situació del treballador, va dir que ja s'ha posat en contacte amb el departament de recursos humans i «està en procés de reincorporar-se, quan ell consideri que pot fer-ho». Llorach va afegir que l'empresa no va aplicar mai cap mesura disciplinària laboral per la seva imputació.