El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va desestimar ahir els recursos presentats per les defenses de l'expresident de la Generalitat Artur Mas, l'exvicepresidenta del Govern Joana Ortega i l'exconsellera d'Ensenyament, Irene Rigau, contra la interlocutòria de tancament de la instrucció del cas del 9-N en la qual es va concloure que s'havia de seguir l'acusació contra Mas, Ortega i Rigau pels presumptes delictes de desobediència i prevaricació administrativa. D'aquesta manera, el TSJC rebutja l'arxivament del cas, tal com havien demanat les defenses dels tres investigats en aquests recursos, i confirma «íntegrament» la resolució del jutge instructor. L'acte és ferm i deixa els impulsors del 9-N?a un pas de judici per desobediència i prevaricació. Ara s'obre el termini perquè la Fiscalia i les acusacions presentin els escrits de qualificació.

En l'acte d'ahir, els magistrats consideren que els querellats van continuar actuant «realitzant actes oposats» a la suspensió del procés participatiu del 9-N per part del TC o «van ometre aquells necessaris per al seu compliment». Sobre el presumpte delicte de desobediència, la interlocutòria recull que l'aleshores president de la Generalitat va rebre una comunicació del TC sobre la impugnació del procés participatiu "en principi clara i entenedora per a un ciutadà mitjà» i Mas «la va donar públicament per coneguda», a més de comunicar-ne el contingut a les conselleres Rigau i Ortega i de responsabilitzar-se públicament d'haver impulsat la consulta.

Els magistrats consideren, doncs, que Mas va seguir endavant amb el procés aplicant una «conscient resistència» al mandat del Tribunal Constitucional i que aquesta «no pot ser exclosa».

La ponència, de la qual ha estat ponent l'expresidenta del TSJC Maria Eugenia Alegret, de la conservadora Associació Professional de la Magistratura (APM), critica que les defenses de l'expresident i les exconselleres insinuïn «en menor o major mesura» que la causa estigui «instrumentalitzada políticament» i que l'alt tribunal només demostraria que és independent «si es revoqués l'acte dictat». En aquest sentit, deixa clar que la independència dels magistrats «es troba plenament garantida per normes d'alt rang jurídic».

En la interlocutòria, els recorda que no entren a valorar el procés de participació ciutadana sobre el futur de Catalunya sinó pel presumpte delicte de desobediència per «l'indiciari desacatament» de l'aleshores president de la Generalitat a les ordres del TC i que el fet que els encausats tinguessin «elevades responsabilitats governamentals» no ho converteix en una «causa política», asseguren.

Ortega:?«No pot ser delicte deixar que la gent opini»

Per la seva part, l'exvicepresidenta Ortega va reaccionar ahir assegurant que «no pot ser delicte deixar que la gent opini», després de conèixer que està més a prop de seure al banc dels acusats per la consulta del 9N. «El TSJC desestima recursos. Seguim. Tant l'MHP (Molt honorable president) Mas com l'HC (honorable consellera) Rigau com jo ho hem dit i repetit: No pot ser delicte deixar que la gent opini», va escriure la democratacristiana ahir a Twitter.