El jutge de l'Audiència Nacional que investiga Oleguer Pujol per diverses operacions milionàries ha conclòs que els diners de les seves inversions procedien d'«un lloc comú als seus germans», pel que s'inhibeix a favor del magistrat que indaga la fortuna de tota la família de l'expresident català.

En l'acte, el magistrat Santiago Pedraz -com demanava la fiscalia- acorda inhibir-se a favor del titular del jutjat d'instrucció número 5 de l'Audiència Nacional, José de la Mata, que si accepta la competència acabarà investigant en una sola causa els negocis i la fortuna de l'expresident català, la seva dona i els seus fills. Pedraz ha decidit inhibir-se, d'acord amb un informe de l'Agència Tributària que apunta que les inversions del fill menor de Pujol, entre elles l'operació de compravenda de 1.152 oficines del Banc Santander el 2008, es van dur a terme amb diners procedents dels comptes familiars, alguns nodrits amb transferències procedents d'Andorra.

Trasllada també la decisió d'imputar Gabriela i Javier de la Rosa, fills de l'empresari Javier de la Rosa, que la Fiscalia sospita van rebre al costat d'Oleguer 11,5 milions de comissions per intercedir en l'operació de compravenda d'oficines del Banc Santander.

L'acte sosté que Oleguer Pujol va utilitzar per finançar les seves aportacions al fons Drago Real ?-empresa amb la qual el fill de l'expresident català va realitzar les operacions immobiliàries investigades- i d'altres inversions a Panamà els diners procedents d'un compte a Andbank, que entre els anys 1992 fins al 2000 es va nodrir de transferències fins arribar a la suma de 116.000.000 de les antigues pessetes. L'esmentat compte es va tancar al desembre del 2010 amb una disposició en efectiu de 100.000 euros, una altra de 73.000 lliures i una transferència de més de 800.000 dòlars a un compte d'un banc d'Andorra.

El magistrat sosté que «almenys 10 transferències» rebudes per Oleguer entre el novembre del 1992 i l'octubre del 1999 procedien de comptes dels quals era titular Jordi Pujol Ferrusola. A aquests indicis se sumen, segons Pedraz, un document intervingut al domicili d'Oleguer -registrat per la Policia Nacional a l'octubre del 2014- que, segons la seva opinió, acreditaria que els diners invertits en les operacions sospitoses procedien dels comptes familiars.

En l'acte també s'acorda remetre part de la causa als jutjats de Madrid perquè investiguin per un delicte de frau fiscal Luis Iglesias, exsoci d'Oleguer i gendre d'Eduardo Zaplana, després de descartar la seva relació amb el delicte de blanqueig de capitals que imputa al fill menor de l'expresident català.